monik: pomoglby ktos ?
|x+2| + |4x - 2| - 1 > 0
Tutaj potrzeba w tym ponizej zbiorek
x2 - 3x < 2
dziekuje
21 lis 09:54
karloz: coś ta wartość bezwzględna strasznie niezrozumiała...
/ x dla x > 0
|x| = | 0 dla x = 0
\ -x dla x < 0
tyle teoria. praktyka
w pierwszym zadaniu wyznaczasz miejsca zerowe wartości bezwzględnych (x
01 = -2 oraz x
02
= 2), następnie oznaczasz te wartości na osi co daje Ci trzy przedziały, w których
będziesz szukała rozwiązania ( (-
∞;-2), <-2; 2), <2, +
∞) ).
teraz wybierasz sobie dowolną liczbę z każdego przedziału i sprawdzasz co się stanie z
wartością bezwzględną, jeśli tą liczbę tam wstawisz. przykładowo dla pierwszego
przedziału biorąc -3 otrzymujesz:
x+2 -> -3+2 a to jest mniejsze od 0, czyli z własności wartości bezwzględnej |x+2|
zamieniasz na -(x+2). tak samo dla drugiego modułu masz 4*(-3)-2 = -12-2 = -14 czyli
mniejsze od 0 czyli |4x-2| zamieniasz na -(4x-2)
skoro wyznaczyłaś już jak będą wyglądały wartości dla pierwszego przedziału rozwiązujesz
nierówność :
-(x+2) - (4x-2) - 1 > 0
-x - 2 -4x +2 - 1 > 0
-5x -1 > 0
-5x > 1
x < 1/5
ponieważ dla tego rozwiązania rozważałaś x∈ (-
∞;-2) sprawdzasz, czy to co Ci wyszło
zawiera się w tym przedziale. Widać, że dal x < -2 będzie ok, więc to jest Twój pierwszy
przedział, w którym nierówność jest spełniona. Analogicznie robisz pozostałe dwa
przedziały.
Spróbuj i wrzuć tu co Ci wyszło

Co do drugiego:
x
2 -3x < 2
x
2 -3x - 2 < 0
klasyczna nierówność kwadratowa. Wyznaczasz deltę, po czym oznaczasz miejsca zerowe na
osi i :
- albo rysujesz wykres zmienności
- albo sprawdzasz sobie dla dowolnej liczby z przedziału, jaki masz znak
rozwiązanie jest tam, gdzie wykres jest poniżej osi (wartości są ujemne)
spróbuj
21 lis 10:47
monik: ok bardzo pomoglo dziekuje
21 lis 11:51
monik: chociaz czegos tu nie rozumiem, bo miejsca zerowe tylko sie wyznacza z tej pierwszej
wartosci bezwzglednej ?
21 lis 11:56
karloz: nie - z obu. dlatego masz -2 i 2

jak zrozumiesz jak się robi dla dwóch wartości bezwzględnych, to później możesz spokojnie
już rozwiązywać zadania dla 3, 4 itd - metoda jest taka sama
21 lis 12:46
monik: dla <-2; 2) biorę 1
x+2 + 4x - 2 - 1 > 0 to mi sie nic nie zmienia bo w obu jest dodatnia
5x - 1 > 0
5x > 1
x > 1/5
a jak wezme -1 to w drugim wyjdzie ujemna i musze zmienic
x+2 - 4x + 2 - 1 > 0
-3x + 3 > 0
-3x > -3
x < 1
i wychodzi kompletnie co innego, masakra
21 lis 15:02
monik: Ale moze to jest blad wynikajacy, ze chyba miejsce zerowe z drugiej wartosci bezwglednej
to 1/2 chyba. i dla tego nie mozna przyjac "1" tak jak ja to zrobilam tylko -1 w tym
przypadku
21 lis 15:13
karloz: fakt

mój błąd

ma być 1/2 a nie 2. psieprasiam
21 lis 15:24
monik: nic sie nie dzieje, nawet nie sprawdzilam i dlatemu nie moglam zajarzyc czemu mi dwie
rozne rzeczy wychodza.
21 lis 15:42
karloz: ale generalnie załapałaś o co chodzi z takimi zadaniami i to jest najważniejsze

tylko
ćwicz żęby umiejętności nie uciekły
21 lis 16:00