EHHH
brg2104: Mamy równanie:
x
4+kx
2+1=0
Dla jakich wartości parametru k zbiór rozwiązań jest dwu elementowy.
Podstawiamy i mamy:
t
2+kt+1=0
Warunki :
1. Δ>0
t0>0
2.Δ>0
t1*t2>0
t1+t2<0
Może ktoś wytłumaczyć skąd się biorą takie warunki, I OPISAĆ KROK PO KROKU

?
3 mar 19:33
Sabin:
Podstawiamy t = x2
W 1. warunek powinien być Δ = 0, a nie > 0.
Δ = 0 oznacza, że w równaniu na "t" będzie jedno rozwiązanie to
to > 0 oznacza, że x2 > 0, a wtedy będziesz miał dwa rozwiązania na x, czyli to, co chcesz.
W 2 też mi się nie zgadzają warunki.
Δ > 0 oznacza że masz 2 rozwiązania na "t"
i teraz, masz takie możliwości:
jeśli t1 i t2 > 0 to wracając do x masz x12 i x22 > 0 − czyli 4 rozwiazania, dupa
jeśli t1 < 0 i t2 > 0 to wracając do x masz x12 < 0 (co jest sprzeczne)
i x22 > 0 − czyli 2 rozwiazania, OK!
jeśli t1 > 0 i t2 < 0 to analogicznie jak powyżej
jeśli t1 < 0 i t2 < 0 to wracając do x masz x12 < 0 i x22 < 0 − czyli 0 rozwiazań, dupa
widać, że nas satysfakcjonuje tylko opcja jedno t dodatnie, drugie ujemne. Z tego wynika,
że iloczyn t1t2 musi być ujemny, czyli t1t2 < 0. Warunek trzeci, czyli na t1 + t2
jest tam w ogóle niepotrzebny.
4 mar 02:53