Kwantyfikatory
Patryk: Witam

Mam takie polecenie i chciałbym prosić o sprawdzenie rozwiązań:
Udowodnij lub znajdź kontrprzykład na twierdzenia:
1. ∀
x∊R∃
y∊R |x−y| = |x| − |y|
2. ∃
m∊R∀
x∊R x
2+2mx+1>0
3. ∀
x∊ℕ∀
x∊ℕ (n>m ∨ n−m∊ℂ)
4. ∃
x∊R∀
y∊R x
2+y=(x+y)
2
1. dla y=0 twierdzenie będzie zawsze prawdziwe dla każdego "x" −> |x−0| = |x|−0 = |x|=|x|
2. tw prawdziwe gdy Δ<0 => m
2−1<0 −> m ∊(−1; 1)∊R czyli dla dowolnej liczby 'm' z tego
przedzialu twierdzenie bedzie prawdziwe dla dowolnego x∊R
3. np. dla n=2, m=1 to 2>1 oraz np. dla n = 1, m = 2: ~(1>2) ale 1−2 = −1 = i ∊ ℂ czyli
twiedzenie jest prawdziwe
4. rozpisałem na: x
2+y=x
2+2xy+y
2
y=2xy+y
2
ale nie wiem jak to dalej ruszyć
15 maj 19:56
ICSP: 4)Szukasz takiego rzeczywistego x aby równość zachodziła bez względu na wybór rzeczywistego y.
W takim razie dla np y = 1dostajesz x = 0. Natomiast dla y = −1 dostajesz x = 1
Taki x nie istnieje, więc twierdzenie jest błędne.
2) Widać członek SND. Prościej było podstawić m = 0.
3) Drugi warunek jest zawsze spełniony, więc alternatywa będzie prawdziwa.
Dowód twierdzenia oparty o 2 szczególne przypadki nie jest żadnym dowodem.
Co z liczbami n = 2 , m = 2 oraz n = 3 , m = 1 oraz n = 2 , m = 3 , itd.
15 maj 20:19
Patryk: Ok, dzięki. Pytanie tylko do przykładu 4: wystarczy tutaj pokazać, że dla dwóch różnych
wartości "y" wychodzi inna wartość "x"?
15 maj 21:47
wredulus_pospolitus:
Patryk −−− co

nie
15 maj 22:03
wredulus_pospolitus:
i od kiedy −1 = i

... że co

co do (4)
rozpisałeś y = 2xy + y
2 −−−> y
2 + 2xy − y = 0 −−−> y(y + 2x −1) = 0
czyli równość ta zachodzi dla y = 0 lub y = −2x+1 (czyli dla każdego 'x' zachodzi dla
maksymalnie dwóch wartości 'y')
15 maj 22:07
Patryk: A tak, literówka. Miało być i2. Dzięki za wytłumaczenie przykładu 4.
15 maj 22:10