Wprowadzając współrzędne sferyczne, obliczyć podane całki potrójne
Aisser: Wprowadzając współrzędne sferyczne, obliczyć podane całki potrójne
Witam mam problem z wyznaczeniem ϱ w tym przykładzie
∫∫∫
U1/x
2+y
2+z
2 dxdydz gdzie U jest obszarem ograniczonym powierzchniami:
z=
√1−x2−y2 z=
12
Wyznaczyłem 0≤φ≤2π π/4≤psi≤π/2
i przyrównując zety otrzymałem, że ϱ
2cos
2psi=3/4, więc zakładam, że ϱ≤
√3/2*(cos(psi))
ale nie potrafie znaleźć ?≤ϱ
Z góry dziękuje za pomoc
15 maj 17:14
Aisser: Poprawiam ∫∫∫U1/(x2+y2+z2)dxdydz *
15 maj 17:16
jc: Prawdopodobnie chodzi o obszar: x
2+y
2+z
2 ≤ 1, z ≥ 1/2
(choć, kto wiec, co autor miał na myśli).
x = r sin α cos β
y = r sin α sin β
z = r cos α
J = r
2 sin α
0 ≤ β ≤ 2π
0 ≤ α ≤ π/3
1/cos α ≤ r ≤1
| | r2 sin α | |
całka = ∫02π dβ ∫0π/3 dα ∫1/cos α1 |
| dα |
| | r2 | |
| | sin α | |
=2π ∫0π/3[ |
| − sin α] dα = 2π [−ln cos α + cos α]0π/3 |
| | cos α | |
Użyłem nietypowych oznaczeń kątów, bo takie były pod ręką.
15 maj 18:46
luui: Chyba dwójka zaginęła?
15 maj 19:07
jc: Tak, zaginęła ... Trzeba dopisać.
15 maj 19:53