Podstawą ostrosłupa jest trójkąt prostokątny równoramienny o przyprostokątnej dł
radmor: Podstawą ostrosłupa jest trójkąt prostokątny równoramienny o przyprostokątnej długości 4.
Wysokość ostrosłupa jest równa 8. Oblicz, jakie długości mają krawędzie boczne tego
ostrosłupa, jeśli spodek wysokości jest wierzchołkiem kąta prostego
15 maj 15:32
a@b:
15 maj 15:38
radmor: A można to jakoś zapisać?
15 maj 15:56
a@b:
Z tw. Pitagorasa
82+42= b2 , b>0
b2=80= 16*5
b= 4√5
15 maj 16:07
radmor: I już jasne, dzięki
15 maj 18:47