całka
Werka: | | x3−x | |
Całka ∫ |
| dx=? |
| | (x2+1)(x−1)2 | |
15 maj 12:33
wredulus_pospolitus:
rozkładaj na ułamki proste
15 maj 12:36
wredulus_pospolitus:
albo wcześniej:
x3 − x = x(x2−1) = x(x−1)(x+1)
skracasz i masz łatwiejszą robotę przy rozkładaniu na ułamki proste
15 maj 12:37
Werka: | Ax+B | | C | |
| + |
| ale nie wiem co dalej |
| x2+1 | | x−1 | |
15 maj 12:49
wredulus_pospolitus:
wyznacz A,B,C
(Ax+B)(x−1) = ...
C(x2+1) = ...
i przyrównujesz współczynniki przy potęgach:
przy x2: 1 = A + C
przy x1: 0 = −A + B
przy x0 1 = −B + C
15 maj 12:55
wredulus_pospolitus:
oczywiście źle podpisałem
x2: 0 = ...
x1: 1 = ...
x0: 1 = ...
15 maj 12:56
Werka: Skąd to 0 = −A + B oraz 1 = −B + C ?
15 maj 12:59
wredulus_pospolitus:
| x−1 | | Ax+B | | C | | (Ax+B)(x−1) + (x2+1)C | |
| = |
| + |
| = |
| = |
| (x2+1)(x−1) | | x2+1 | | x−1 | | (x2+1)(x−1) | |
czyli:
| x−1 | | x2(A + C) + x(−A+B) + (−B+C) | |
| = |
| |
| (x2+1)(x−1) | | (x2+1)(x−1) | |
stąd:
0 = A+C
1 = −A+B
−1 = −B+C
15 maj 13:08
Werka: Skąd wziąłeś w liczniku x−1 ?
15 maj 13:48
Werka: A co z x ? Uprościłeś go jakoś?
15 maj 13:49
15 maj 16:03
Werka: daras możesz wyjaśnic czemu w liczniku jest x−1

a nie x
2+1
15 maj 17:14
Mila:
| x3−x | | x(x2−1) | |
| = |
| = |
| (x2+1)*(x−1)2 | | (x2+1)*(x−1)2 | |
| | x*(x−1)*(x+1) | |
= |
| = |
| | (x2+1)(x−1)2 | |
Ułamki proste:
| x*(x+1) | | A | | Bx+C | | A(x2+1)+(Bx+C)*(x−1) | |
| = |
| + |
| = |
| ⇔ |
| (x2+1)*(x−1) | | x−1 | | x2+1 | | (x2+1)*(x−1) | |
x*(x+1)=A(x
2+1)+(Bx+C)*(x−1)
x
2+x=Ax
2+A+Bx
2−Bx+Cx−C=(A+B)x
2+x*(C−B)+A−C
A+B=1
C−B=1
A−C=0
=====
A+C=2 i A=C
2A=2
A=1 , B=0, C=1
================
| x*(x+1) | | 1 | | 1 | |
| = |
| + |
| |
| (x2+1)*(x−1) | | x−1 | | x2+1 | |
15 maj 18:21
15 maj 20:50
Werka: Dzieki bardzo
15 maj 20:52
daras: ...= ln|x−1| + arctgx + C
16 maj 09:04