Relacje częściowego porządku
Gabson: Dla zbiorów X= {1,2,...,100} i B={1,2,...10} w XxY określamy relację
<x1,y1>R<x2,y2> <=> [(x1|x2) i (y1 =< y2)].
Oraz wyróżniamy zbiór A = {<5,2> , <7,3>}
1. Zbadaj w jaki sposób R porządkuje zbiór X x Y
2. wyznacz ograniczenia dolne, górne, kresy, elementy najmniejsze/największe i min i maks.
Wiem że żeby to była relacja częściowego porządku muszą być spełnione te 3 warunki,
ale nie wiem jak je pokazać żeby było dobrze.
Gdyby ktoś był tak miły i pokazał mi jak to zrobić, razem z krótkim komentarzem, byłoby super!
15 maj 12:05