15 maj 11:38
wredulus_pospolitus:
wskazówka −−− raczej nie uda Ci się wyznaczyć całki nieoznaczonej.
Jak w takim przypadku radzimy sobie z obliczeniem całki oznaczonej

15 maj 12:42
TZ: Przez części się nie da?
15 maj 12:46
wredulus_pospolitus:
nie ... nieoznaczonej nie wyznaczysz na dobrą sprawę
15 maj 12:56
TZ: To jak sobie radzimy w takim wypadku
15 maj 13:02
TZ:
15 maj 20:33
15 maj 21:01
luui:
[ ln(x)arsinx 0]1 = 0
Górną granice podstawić (wyjdzie 0), dolną można z reguły de l'Hospitala
(też wyjdzie 0).
15 maj 21:04
Mariusz:
arcsin(x)=y
x=sin(y)
e
iy−e
−iy=2ix
e
iy=t
t
2−2ixt−1=0
(t−ix)
2+x
2−1=0
(t−ix)
2−(
√1−x2)
2=0
(t−ix−
√1−x2)(t−ix+
√1−x2)=0
e
iy=ix+
√1−x2
iy=ln(ix+
√1−x2)
y=−iln(ix+
√1−x2)
ix+
√1−x2=t
√1−x2=t−ix
1−x
2=t
2−2itx−x
2
1=t
2−2itx
t
2−1=2itx
| | 2t(2it)−2i(t2−1) | |
dx= |
| dt |
| | −4t2 | |
| | 2it | | t2+1 | |
−i∫ln(t) |
| (−i) |
| dt |
| | t2−1 | | 2t2 | |
| | ln(t)(t2+1) | |
−i∫ |
| dt |
| | t(t2−1) | |
| | ln(t)(t2+1) | |
−i∫ |
| dt |
| | t(t2−1) | |
| t2+1 | | A | | B | | C | |
| = |
| + |
| + |
| |
| t(t2−1) | | t | | 1−t | | 1+t | |
t
2+1=A(t
2−1)−Bt(t+1)+Ct(t−1)
A−B+C=1
−B−C=0
−A=1
A=−1
C=−B
−1+2C=1
C=1
B=−1
A=−1
| t2+1 | | A | | B | | C | |
| = |
| + |
| + |
| |
| t(t2−1) | | t | | 1−t | | 1+t | |
| t2+1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| =− |
| − |
| + |
| |
| t(t2−1) | | t | | 1−t | | 1+t | |
| | ln(t)(t2+1) | |
−i∫ |
| dt= |
| | t(t2−1) | |
| | ln(t) | | ln(t) | | ln(t) | |
i∫ |
| dt+i∫ |
| dt−i∫ |
| dt |
| | t | | 1−t | | 1+t | |
| | ln(t) | | ln(1+t) | |
∫ |
| dt=ln(t)ln(1+t)−∫ |
| dt |
| | 1+t | | t | |
u=1+t
du=dt
t=u−1
| | ln(1+t) | | ln(u) | |
∫ |
| dt=∫ |
| dt |
| | t | | u−1 | |
| | ln(t) | |
∫ |
| dt=ln(t)ln(1+t)+dilog(t+1) |
| | 1+t | |
| | ln(t) | | ln(t) | | ln(t) | |
i∫ |
| dt+i∫ |
| dt−i∫ |
| dt= |
| | t | | 1−t | | 1+t | |
| i | |
| ln2(t)+i*dilog(t)−i*ln(t)ln(1+t)−i*dilog(t+1)+C |
| 2 | |
| | arcsin(x) | | i | |
∫ |
| dx= |
| ln2(√1−x2+ix)+i*dilog(√1−x2+ix) |
| | x | | 2 | |
−i*ln(
√1−x2+ix)ln(
√1−x2+1+ix)−i*dilog(
√1−x2+1+ix)+C
i co nie uda się wyznaczyć całki nieoznaczonej co ?
Problem w tym że trzeba by znać pewne wartości funkcji dilog(x)
Luui całkiem nieźle policzył tę całkę nieoznaczoną
16 maj 01:01
Mariusz:
*oznaczoną bez liczenia nieoznaczonej
16 maj 01:08
jc: x=sin t, dx = cos t dt
całka = ∫
0π/2 t ctg t dt = ∫
0π/4 t ctg t dt + ∫
0π/4 (π/4 − t) ctg(π/4 − t) dt
= π/2 ∫
0π/4 tg t dt + ∫
0π/4 t (ctg t − tg t) dt
= π/2 ∫
0π/4 tg t dt + 2 ∫
0π/4 t ctg 2t dt
| | 1 | |
2 ∫0π/4 t ctg 2t dt = |
| ∫0π/2 u ctg u du. |
| | 2 | |
| | π | |
Stad całka = π ∫0π/4 tg t dt = − [ln cos t]0π/4 = |
| ln 2 |
| | 2 | |
16 maj 20:57
Mariusz:
jc ale Luui sprowadził tę całkę do całki którą dość łatwo policzyć
Ja tylko chciałem pokazać że nieoznaczoną też można policzyć bo wredulus wcześniej pisał
"raczej nie uda Ci się wyznaczyć całki nieoznaczonej. "
17 maj 00:42
wredulus_pospolitus:
@Mariusz ... czytaj ze zrozumieniem, nie napisałem że nie uda się jej wyznaczyć, tylko że
RACZEJ jej nie policzy.
A to wynika chociażby z tego, że trzeba chociażby wiedzieć czym jest funkcja dilog(x), a mało
która rodzima uczelnia wprowadza tą funkcję do programu.
17 maj 01:37
Mariusz:
Jeśli chodzi o funkcję dilog(x) to ja używam następującej jej wersji
ale Wolfram alpha używa zamiast tego funkcji zdefiniowanej następująco
17 maj 05:16
jc: Mariusz, spójrz do donośnika − rachunki tak długie, jak moje.
Powyżej po prostu przepisałem z kartki rachunki sprzed roku.
Wtedy liczyłem całkę ∫0∞ (arcctg x)2 dx
(spróbuj sam policzyć)
17 maj 07:19
Mariusz:
Ja to bym liczył w ten sposób
∫
0∞arcctg
2(x)dx = lim
x→∞xarcctg
2(x)−lim
x→0xarcctg
2(x)
| | 2arcctg(x)x | |
=∫0∞ |
| dx=limx→∞ln(1+x2)arcctg(x)−limx→0ln(1+x2)arcctg(x) |
| | 1+x2 | |
| | ln(2) | | | |
∫−11 |
| dt+∫−11 |
| dt |
| | 1+t2 | | 1+t2 | |
du=−u
2dt
| | | | 1+(1/(u2) ) | | ln( |
| ) | | | (1+(1/u))2 | |
| | 1 | |
∫−11 |
| (− |
| )du |
| | | | u2 | |
I=−I
2I=0
I=0
Więc zostaje nam całka
która jest dość łatwa do policzenia choć
można jeszcze skorzystać z parzystości funkcji podcałkowej a następnie
wyciągnąć stałą przed znak całki
Ostatecznie zostaje nam do policzenia całka
Jeśli dobrze pamiętam to całkę nieoznaczoną ∫arctg
2(x)dx
policzyłem kiedyś na innym forum
17 maj 08:31