matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Ciągi
Anusiaczek:
n+15
Dany jest ciąg a
n
o wyrazie ogólnym a
n
=
. Sprawdź czy istnieje wyraz tego ciągu
11
równy 1,6
3 mar 19:33
edi:
n+15
8
=
11
5
5n + 75 = 88 5n = 13
13
n =
5
n musi być naturalne, czyli nie istnieje taki wyraz ciągu
3 mar 19:41