prawdopodobieństwo- studia
ankisiak: cześć, mam do rozwiązania takie zadanie, ale kompletnie nie wiem od czego zacząć, bardzo proszę
o pomoc
Zadanie 1
Załóżmy, że kwalifikujemy zarządzających funduszami inwestycyjnymi do dwóch grup:
Dobrych – dla których prawdopodobieństwo, że uzyskają wyniki lepsze niż przeciętne na rynku
wynosi 75%
Przeciętnych − dla których prawdopodobieństwo, że uzyskają wyniki lepsze i gorsze niż
przeciętne na rynku jest takie samo i wynosi 50%
Dla obu grup zarządzających zakłada się, że prawdopodobieństwo uzyskania wyników lepszych
(również gorszych) niż przeciętna rynkowa jest niezależne z roku na rok.
Na podstawie analizy wyników zarządzania funduszami inwestycyjnymi na całym rynku, szacuje się,
że dobrych zarządzających jest ok. 16% wśród wszystkich wykonujących tę pracę.
W pewnym funduszu został trzy lata temu zatrudniony nowy zarządzający (wówczas, tj. trzy lata
temu bez wcześniejszej historii swoich wyników zarządzania). W ciągu ostatnich trzech lat ten
zarządzający uzyskiwał zawsze wyniki lepsze od rynku.
Pytania:
1. Jakie było trzy lata temu prawdopodobieństwo, że ten zarządzający mógł być uznany za
dobrego zarządzającego?
2. Jakie jest obecnie (po trzech latach od zatrudnienia) prawdopodobieństwo, że ten
zarządzający jest dobrym zarządzającym?
3. Jakie jest prawdopodobieństwo, że ten zarządzający uzyska wynik lepszy od rynku w następnym
roku?
z góry dziękuję
15 maj 11:31
ankisiak: A− wynik rynku
B1− dobrze zarządzający
B2 − przeciętnie zarządzający
P(A/B1)=0,75
P(A/ B2) = 0,50
P(B1)=0,16
P(B2)=0,84
proszę o odpowiedź zy to dobrze rozpisałam

?
w pkt a ) wystarczy odp 0,16 ?
w pkt b z jakiego tw powinnam skorzystać chciałam z Bayesa P(B1/A)= P(A/B1)*P(B1) / P(A)
gdzie P(A) = P(A/B1)*P(B1)+ P(A/B2)* P(B2)
ale jakieś dziwne wyniki mi wychodzą ,
proszę o pomoc bądź chociaż podpowiedź
15 maj 18:21