Najmniejsza i największa wartość funkcji
Hycel:
Proszę obliczyć najmniejszą i największą wartość funkcji (x; y) f(x; y) = 2xy, którą
zdefiniowanio na zbiorze
x2+y2≤4
15 maj 09:17
I'm back:
Zauważmy ze f(x, y) przyjmie najmniejsza wartość gdy x<0 i y>0 lub gdy x>0 i y<0. Co więcej,
będzie ona przyjęta dla punktu leżącego na krańcu tego koła (obszaru).
Zwiazku z tym mamy: y = − √4−x2
Podstawiamy do funkcji i liczymy.
Analogicznie maksymalna wartość (tylko nie będzie minusa)
15 maj 10:19
Maciess: "Co więcej, będzie ona przyjęta dla punktu leżącego na krańcu tego koła (obszaru)" A jakie
uzasadnienie?
15 maj 11:36
wredulus_pospolitus:
załóżmy, że maksimum zachodzi dla pary (xo,yo) przy czym xo2 + yo2 < 4 oraz xo, yo > 0
(dla innych ćwiartek analogicznie ... zabawa ze znakami)
jako, że f(x,y) = 2x*y to istnieje takie takie 'n>0', że yn = yo + n i xo2 + yn2 ≤ 4
zauważmy, że f(x0,yn) = 2*xo*yn = 2*xo*(yo + n) > 2*xo*yo = f(xo,yo)
15 maj 12:35