t2−1 | ||
x= | ||
4t |
2t*4t−4(t2−1) | ||
dx= | dt | |
16t2 |
t2+1 | ||
dx= | dt | |
4t2 |
4t2−2(t2−1) | ||
t−2x= | ||
4t |
t2+1 | ||
t−2x= | ||
2t |
t2−1 | t2+1 | t2+1 | |||
∫( | )2 | dt | |||
4t | 2t | 4t2 |
1 | (t2−1)2(t2+1)2 | ||
∫ | dt | ||
128 | t5 |
1 | (t4−1)2 | ||
∫ | dt | ||
128 | t5 |
1 | (t8−2t4+1 | ||
∫ | dt | ||
128 | t5 |
1 | 1 | 1 | ||||
= | (∫t3dt+∫ | dt−2∫ | dt) | |||
128 | t5 | t |
1 | t4 | 1 | 1 | |||||
= | ( | − | )− | ln|t|+C | ||||
128 | 4 | 4t4 | 64 |
1 | t8−1 | 1 | ||||
= | ( | )− | ln|t|+C | |||
512 | t4 | 64 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |