zadanie dowodowe z planimetrii
Florian: Witam dostalem na kolku matematycznym ciekawe zadanie dowodowe z planimetrii czy moglbys ktos
mi pomoc je rozwiazac lub dac jakies wskazowki naprowadzajace na rozwiazanie?
| | abc | |
W trojkat o bokach dlugosci a,b oraz c wpisano okrag o promieniu r. Pokaz ze |
| ≥4r2 |
| | a+b+c | |
14 maj 23:12
wredulus_pospolitus:
No tak średnio to działa.
| | 2 | | 2√3 | | √3 | |
Niech a=b=c = 1 (trójkąt równoboczny) ... r = |
| h = |
| = |
| |
| | 3 | | 6 | | 3 | |
14 maj 23:49
wredulus_pospolitus:
| | 1 | | √3 | | 1 | | 1 | |
dobra ... r = |
| h  ... r = |
| −−> P = 4* |
| = |
| |
| | 3 | | 6 | | 12 | | 3 | |
14 maj 23:50
chichi:
Ale mnie wrobiłeś, bo ja udowodniłem, a Ty mówisz mi, że nie działa i szukałem błędu hah
15 maj 00:03
chichi:
Myślałem, że też może kopnąłem się w promieniach, ale jest dobrze
15 maj 00:05
wredulus_pospolitus:
hmmm ... trochę śmieszne oszacowanie mam tego
15 maj 00:11
chichi:
Swoją drogą, każdy dowód geometryczny z równaniem/nierównością w geometrii sprawdzasz najpierw
na przypadku szczególnym dla trójkąta równobocznego o boku długości 1? Czy co Cię wzięło, aby
to sprawdzić?
15 maj 00:14
πesio:
| | abc | |
2P= |
| i 2P=(a+b+c)*r |
| | 2R | |
i R≥2r −− równość R=2r zachodzi tylko dla Δ równobocznego
c.n.u.
15 maj 00:16
chichi:
To samo rozwiązanie − z nierówności Eulera, brawo
15 maj 00:17
πesio:
15 maj 00:18
wredulus_pospolitus:
@chichi ... zawsze przy dowodach pierwsze co robię to ... sprawdzam jak to 'działa' dla jakiś
podstawowych figur/liczb/wyrażeń tak abym widział 'jak to się ma w temacie'
15 maj 00:23
wredulus_pospolitus:
ja jestem człowiek leniwy i nie lubię się zabierać za dowodzenie czegoś przed sprawdzeniem czy
to właściwie w ogóle ma szansę działać
15 maj 00:24
chichi:
Ja czasami też sprawdzam, ale ten dowód 'miał' na czole wypisane 'skorzystaj z nierówności
Eulera' więc to było pierwsze co zrobiłem i jak się okazało rzeczywiście wychodzi w 2
linijkach
15 maj 00:26