matematykaszkolna.pl
zadanie dowodowe z planimetrii Florian: Witam dostalem na kolku matematycznym ciekawe zadanie dowodowe z planimetrii czy moglbys ktos mi pomoc je rozwiazac lub dac jakies wskazowki naprowadzajace na rozwiazanie?
 abc 
W trojkat o bokach dlugosci a,b oraz c wpisano okrag o promieniu r. Pokaz ze

≥4r2
 a+b+c 
14 maj 23:12
wredulus_pospolitus: No tak średnio to działa.
 2 23 3 
Niech a=b=c = 1 (trójkąt równoboczny) ... r =

h =

=

3 6 3 
 1 
L =

3 
 1 
P = 4*

> L
 3 
14 maj 23:49
wredulus_pospolitus:
 1 3 1 1 
dobra ... r =

h ... r =

−−> P = 4*

=

emotka
 3 6 12 3 
14 maj 23:50
chichi: Ale mnie wrobiłeś, bo ja udowodniłem, a Ty mówisz mi, że nie działa i szukałem błędu hah
15 maj 00:03
chichi: Myślałem, że też może kopnąłem się w promieniach, ale jest dobrze
15 maj 00:05
wredulus_pospolitus: hmmm ... trochę śmieszne oszacowanie mam tego emotka
15 maj 00:11
chichi: Swoją drogą, każdy dowód geometryczny z równaniem/nierównością w geometrii sprawdzasz najpierw na przypadku szczególnym dla trójkąta równobocznego o boku długości 1? Czy co Cię wzięło, aby to sprawdzić?
15 maj 00:14
πesio:
 abc 
2P=

i 2P=(a+b+c)*r
 2R 
i R≥2r −− równość R=2r zachodzi tylko dla Δ równobocznego
 abc 
to

=2Rr ≥4r2
 a+b+c 
c.n.u.
15 maj 00:16
chichi: To samo rozwiązanie − z nierówności Eulera, brawo
15 maj 00:17
πesio:
15 maj 00:18
wredulus_pospolitus: @chichi ... zawsze przy dowodach pierwsze co robię to ... sprawdzam jak to 'działa' dla jakiś podstawowych figur/liczb/wyrażeń tak abym widział 'jak to się ma w temacie' emotka
15 maj 00:23
wredulus_pospolitus: ja jestem człowiek leniwy i nie lubię się zabierać za dowodzenie czegoś przed sprawdzeniem czy to właściwie w ogóle ma szansę działać emotka
15 maj 00:24
chichi: Ja czasami też sprawdzam, ale ten dowód 'miał' na czole wypisane 'skorzystaj z nierówności Eulera' więc to było pierwsze co zrobiłem i jak się okazało rzeczywiście wychodzi w 2 linijkach
15 maj 00:26