Całki podwójne
Damian#UDM: Całki podwójne
Obliczyć za pomocą całki podwójnej pole obszaru ograniczonego krzywymi:
x=y
2 oraz y=x
2
Jak użyć tutaj całki podwójnej? Proszę o pomoc
14 maj 22:25
Adamm:
∫01 ∫x2√x dy dx
14 maj 22:29
Damian#UDM: Czyli wyznaczam wspólne przedziały i po prostu robię sobie całki? No to super

Bo mnie zawsze
zastanawiało skąd wziąć funkcję podcałkową, a widzę, że to jest po prostu 1. Dziękuję
14 maj 22:32
Adamm: tak
14 maj 22:33
Damian#UDM: 2. i 3. zadanie
Całkę podwójną ∫∫(x,y)dxdy zamienić na całkę iterowaną, jeśli
(2) D − prostokąt o wierzchołkach A(2,4) B(5,4) C(5,−2) D(2,−2)
(3) D − obszar ograniczony krzywymi : x+4=y2 oraz y2=4−x
14 maj 22:34
Damian#UDM: 4. zadanie
Oblicz objętość bryły za pomocą całki podwójnej ograniczonej:
z=5, z=0 i z=16−x2−y2
15 maj 01:39
Damian#UDM: 5. zadanie
Za pomocą całki podwójnej oblicz pole obszaru ograniczonego:
y=x2 , y=0 , x2+y2=2 , x≥0
15 maj 02:01
Damian#UDM: 6. zadanie
Obliczyć całkę
∫∫x2ycos(xy2)dydx
0≤x≤π2
0≤y≤2
15 maj 12:08
6latek: Zajrzyj do ksiazki
G.I.Zaporożec Metody rozwiazywania zadan z analizy matematycznej .
15 maj 12:11
Damian#UDM: 7. zadanie
Obliczyć objętość bryły ograniczonej nierównościami:
x2+y2+z2≤9 oraz 1≤x2+y2≤4
Skorzystać ze współrzędnych biegunowych.
15 maj 12:58
wredulus_pospolitus:
tak ... skorzystaj z biegunówki
15 maj 12:59
Damian#UDM: Oblicz całkę
∫∫x*sin(xy)dxdy
Proszę o pomoc, co się dzieje gdy liczę przez części dla x?
Wtedy będę miał stałą
1y przy cos(xy) ?
Zapraszam do pomagania
25 maj 20:14
jc: ∫ x sin xy dy = − cos xy
25 maj 20:33
Damian#UDM: A co się dzieje z x przed sinusem?
25 maj 22:24
wakacje: Ja dochodzę do takiej części:
∫xsin(xy)dy=| xy=u −> udu=xdy|=∫sin(xy)*xdy=∫u*sin(u)du
z czego potem widzę na Wolframie że policzone jest przez części, ale ta metoda całkowania u
mnie na razie leży także dalej się nie pcham

może to będzie pomocne
25 maj 22:37
Filip: ∫xsin(xy)dy
=∫sinu du
=−cosu + c
= −cos(xy) + c
25 maj 22:45
wakacje: tfu, xy=u i oczywiścue du=xdy, nie udu.. wybacz, teraz robię w zeszycie i coś mi właśnie nie
pasowało
25 maj 22:46
Damian#UDM: Super, dziękuje wam
26 maj 11:27