Szereg potęgowy
Werka: Rozwiń funkcję ln(1+x)/(1+x) w szereg potęgowy o środku w zerze
Czy mógłby ktoś wytłumaczyć mi to zagadnienie?Pozdrawiam
14 maj 22:06
piotr: (ln(1+x))' = 1/(1+x)
1/(1+x) = ∑
n=0∞(−x)
n |x|<1, (szereg geometryczny)
| | (−x)n+1 | |
ln(1+x) = ∫∑n=0∞(−x)ndx = ∑n=0∞ |
| |
| | n+1 | |
i teraz pomnożyć szeregi, a w praktyce tylko określoną liczbę ich pierwszych wyrazów
14 maj 23:19
piotr: w drugim szeregu powinno być w liczniku: (−1)nxn+1
(x − x2/2 + x3/3 − x4/4 + x5/5 + O(x6))*(1 − x + x2 − x3 + x4 + O(x5))
14 maj 23:27
jc:
Może miało być
| | 1+x | |
ln |
| = ln (1+x) − ln (1−x) = (x−x2/2+x3/3−x4/4+...) + (x+x2/2+x3/3+x4/4+...) |
| | 1−x | |
= 2(x + x
3 /3 + x
5 /5 + ...) ?
15 maj 00:25
Werka: Dziękuję bardzo Piotrze!

jc dziękuję za pomoc, ale dobrze przepisałam polecenie

pozdrawiam
17 maj 10:43
jc: W takim razie po wymnożeniu (wg piotra) otrzymujemy:
| ln(1+x) | |
| = H1x − H2x2 + H3x3 − H4x4 + ... |
| 1+x | |
gdzie H
n = 1+ 1/2 + 1/3 + ... + 1/n
17 maj 11:02
piotr: (x − x2/2 + x3/3 − x4/4 + x5/5) (1 − x + x2 − x3 + x4)=
=x9/5 − (9 x8)/20 + (47 x7)/60 − (77 x6)/60 + (137 x5)/60 − (25 x4)/12 + (11 x3)/6 − (3
x2)/2 + x
ale bierzemy pod uwagę tylko te do 5−stopnia włącznie
17 maj 11:20
jc: | | 12+6+4+3 | | 25 | |
piotrze, możesz dla przykładu sprawdzić, że H4 = 1+1/2+1/3+1/4= |
| = |
| . |
| | 12 | | 12 | |
17 maj 12:03