Wyznacz długość boku kwadratu przedstawionego na rysunku
Dosiaknur:

Wyznacz długość boku kwadratu przedstawionego na rysunku.
14 maj 16:48
I'm back:
Opisz boki jako x tego kwadratu
Lewy i górny bok podziel na części, i piszesz trzy rownania z tw. Pitagorasa dla
przeciwprostokanych 3,4,5 i obliczasz.
14 maj 17:03
Dosiaknur: Tak probowalem ale niestety mi nie wychodzi czy mógłbyś mi pomóc
14 maj 17:09
6latek: Pokaz swoje rachunki
14 maj 17:24
chichi:
| | 3 | | b | | 3 | | a | |
tan(α) = |
| = |
| ⇒ b = |
| a ⇒ a−b = |
| |
| | 4 | | a | | 4 | | 4 | |
| | a | | 16√17 | |
( |
| )2 + a2 = 42 ⇒ a = |
| |
| | 4 | | 17 | |
Nie szalejmy z trzema równaniami, to się nie pogubimy
14 maj 18:46
Mila:

1)
α+β=90
o
β+90
o+∡DEF=180
o⇔β+|∡DEF|=90
o⇔
∡DEF=α⇔ΔBAE∼ΔEDF
dalej tw. Pitagorasa :
14 maj 19:19
Dosiaknur: dzieki
14 maj 23:03