matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
ciagi arytm
nie rozumiem :c:
5𝑛−4
Oblicz dwa początkowe wyrazy i różnicę ciągu arytmetycznego 𝑎𝑛 =
3
.
14 maj 12:50
nie rozumiem :c:
Następnie oblicz jego dwudziesty wyraz i sumę dwudziestu początkowych wyrazów
14 maj 12:50
πesio:
5n−4
a
n
=
3
5*1−4
1
a
1
=
=
3
3
5*2−4
a
2
=
= 2
3
5
r= a
2
−a
1
=
3
5*20−4
a
20
=
=........
3
a
1
+a
20
S
20
=
*20=...........
2
14 maj 13:07