Studia
Kranos: Witam,
Rozumiem, że może to nie być odpowiednie miejsce na takie pytanie, lecz potrzebuję rady.
Planowałem iść na studia matematyczne lub informatyczne (Nie mówię tutaj o żadnych dużych
uczelniach), lecz niestety powinęła mi się noga i z matury rozszerzonej z matematyki otrzymam
około
50−60% (Gdzie na próbnej było koło 80%). Będę zdawał także fizykę rozszerzoną i tutaj wynik
szacuję
w granicy 50−70%. Oprócz tego dodam, że rozszerzony angielski będzie w okolicach 92−100%.
W związku z tym mam pytanie: Czy uda mi się dostać na studia matematyczne bądź informatyczne
na jakiejś sensownej uczelni? Mówię tu np. o Uniwersytecie/Politechnice Łódzkiej lub innych.
14 maj 11:54
chichi:
Jeżeli maturzyści narzekali na trudnym egzamin, to oznacza, że poszedł on ogólnie nie za
dobrze, co pociąga za sobą, że te progi spadną i w ostatecznym rozrachunku Twój wynik może
plasować się jako nie najgorszy. Myślę, że spokojnie się dostaniesz na Uniwersytet Łódzki,
jeśli matura z fizyki pójdzie Ci tak jak przypuszczasz. A jak poszła Ci podstawa?
14 maj 12:00
Kranos: Jeśli chodzi o podstawę to tutaj 95−100% tak myślę. Tylko się na rozszerzeniu tak podknąłem
14 maj 12:57
chichi:
Głowa do góry, nie ma co płakać nad rozlanym mlekiem. Ważne, że Ty znasz swoją wartość, matura
nie musi być jej odzwierciedleniem. Powinieneś się dostać, jak nie w 1 turze, to w 2 na pewno
14 maj 13:16
Kranos: Dzięki chichi. Mam nadzieję, że wszystko pójdzie sprawnie
.
14 maj 13:34
Maciess: A co z informatyka? Jak napiszesz ją dobrze to chyba wciąż możesz celować w lepsze uczelnie.
14 maj 15:08
daras: informatyki to on nie będzie pisać, bo po co? on chce sie tylko dostać na informatykę i myśli,
ż ejak siedzi 20/24 h na kompie to juz wystarczy. na innych forach też się "radził" i dostał
rzetelną odpowiedź
14 maj 20:25
Piter: Tutaj się daras nie zgodzę. Niektóre uczelnie punktują fizykę na równi z informatyką. Jeśli
nauczyciel
informatyki w szkole średniej był "lewy" to logiczne, że lepiej było mu zdawać fizykę.
15 maj 12:35
daras: Są różne odcienie szarości Piter, ja czytałem niedawno post takiego delikwenta, który sie już
dostał na informatykę i dziwował po co mu jakas fizyka na tych studiach a okazało sie, że jest
z niej kompletna noga.
16 maj 08:50