matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
Trygonometria
Konradooo:
dany jest trójkąt ABC ac i bc są przyprostokątnymi trójkąta przyprostokątnego.
3
Przeciwprostokątna ma długośc 20cm a tgα =
. oblicz długość boków AC i BC
4
14 maj 11:05
janek191:
3
3 x
tg α =
=
4
4 x
(3 x)
2
+ ( 4 x)
2
= 20
2
9 x
2
+ 16 x
2
= 400 25 x
2
= 400 x
2
= 16 x = 4 I AC I = 4 x = 4*4 = 16 I BC I = 3 x = 3*4 = 12
14 maj 11:50