matematykaszkolna.pl
Dziedzina, trygonometria, logarytm Szkolniak: Jakie wartości x z przedziału <0;2π> należą do dziedziny funkcji y=log(cosx+|cosx|)
 π 5 
Finalnie wychodzi mi przedział x∊(0;

>∪<

π;2π), a w odpowiedzi zawarte jest w tym
 3 3 
przedziale również 0 oraz 2π, stąd moje pytanie − skąd te liczby? Określam warunki na dziedzinę (zajmę się tylko jednym z warunków, bo zakładam że z niego wynika ten problem): log(cosx+|cosx|)≥0 ∧ cosx+|cosx|>0 Zajmę się tym drugim: cosx+|cosx|>0 ... i teraz rozbijam sobie to tak:
 cosx≥0  
cosx>0
v
 cosx<0  
0>0
No i z tego tak naprawdę otrzymuje warunek, że cos(x)>0, z którego już wypadają x=0 oraz x=2π, więc o co chodzi? Gdzie mam błąd?
13 maj 23:32
chichi: Zrób wykres takiej funkcji, a się przekonasz
 2cos(x), cos(x)≥0  
f(x)= 0, cos(x)<0
13 maj 23:46
Szkolniak: Zrobiłem wykres w geogebrze i to widzę, ale dlaczego to nie wynika z algebraicznego rozwiązania, z nierówności? Nie widzę żadnego momentu gdzie zrobiłbym jakieś niepoprawne przejście..
13 maj 23:50
ICSP: Dlaczego z warunku cosx > 0 wypadają x = 0 oraz x = 2π? Możesz to jakoś uargumentować?
14 maj 00:46
chichi: Słabo patrzył na wykres, o którym mówiłem
14 maj 00:53
Szkolniak: Rzeczywiście, wiąże się to po prostu z okresowością funkcji y=cos(x)? Rozwiązując te nierówności nie myślałem aż tak dogłębnie, działałem po prostu na podobnej zasadzie jakbym miał takie nierówności:
 x−5>0  
x−5≥0, a z tego oczywiście mamy, że x>5
14 maj 01:02
chichi: Ty chyba patrzysz cały czas na wykres sinusa..
14 maj 01:04
chichi: rysunek
14 maj 01:05
ICSP: Argumentacja zakończona znakiem zapytania jest bardzo złą argumentacja. Już na wstępie pokazujesz drugiej stronie, że nie do końca wiesz o czym mówisz.
14 maj 01:06
Mila: Szkolniak wszystko jasne, czy pisać całe rozwiązanie?
14 maj 22:52
chichi: @Mila a gdzie wyparowało twoje rozwiązanie?
14 maj 23:40
Mila: Wyparowało, bo kopiowałam i na końcu, nie poprawiłam jak trzeba. Tak się mści lenistwo. Wystarczy Twoje wyjaśnienieemotka
14 maj 23:48
chichi: @Mila też bym chciał mieć takie moce hah
15 maj 00:04
Mila: Zawsze mogę pomóc w tej sprawieemotka
15 maj 00:08
chichi: emotka
15 maj 00:10
chichi: @Mila kojarzysz może 'Geometria analityczna w zadaniach' E. Kącki D. Sadowska L. Siewierski, jeśli tak to prosiłbym Cię o opinię tej pozycji, bo planuję wypożyczyć
15 maj 00:12
Szkolniak: Mila szkoda czasu aby pisać całe rozwiązanie, miałem pytanie jedynie o pewien fragment, reszta zrozumiała.. Jednak dziękuję pięknie że pytasz! emotka
20 maj 00:26