matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
Trygonometria
Konradooo:
sin75
0
Wartość wyrażenia 1+
jest równa
cos15
0
A.2; B.0; C.1+tg75
0
; D.1
13 maj 20:21
Szkolniak:
Skorzystamy ze wzoru redukcyjnego: cos(90
o
−α)=sinα cos15
o
=cos(90
o
−75
o
)=sin75
o
sin75
o
1+
=1+1=2
cos15
o
Odpowiedź A
13 maj 20:28