nierówność wielomianowa z parametrem
brg2104: Dla jakich wartości parametru m równanie x
4−6x
2+m=0 ma 4 różne rozwiązania.
Wiem że za pomocą metody podstawiania przechodzimy do postaci t
2−6t+m=0.
Ale co dalej, jak dobrać warunki

Mógłby ktoś krok po kroku wyjaśnić dlaczego ustalił konkretny warunek

Na podstawie tego zadania, będę wiedział jak postąpić z podobnymi.
3 mar 19:25
Basia:
t2−6t+m=0 musi mieć dwa różne rozwiązania czyli
1. Δ>0
aby były 4 rozwiązania t1 i t2 >0 czyli
2. t1+t2>0
3. t1*t2>0
3 mar 19:29
brg2104: basiu, ale dlaczego t1 i t2 są >0
3 mar 19:35
edi: ponieważ t zastępuje x2, a dowolna liczba rzeczywista podniesiona do kwadratu musi być większa
równa zero
3 mar 19:39