analityka
Izka: Z punktu (0,0) poprowadzono styczne do okręgu (x – 2)2 + (y – 3)2 = 4. Wyznacz równania obu
stycznych.
12 maj 21:45
chichi:
S=(2,3), r=2, −ax+y=0
| | |−2a+3| | | 5 | |
2= |
| ⇒ a= |
| |
| | √a2+1 | | 12 | |
| | 5 | |
Równania stycznych: y= |
| x, x=0 |
| | 12 | |
P.S. Jeśli chcesz wyznaczyć równanie stycznej x=0 algebraicznie należałoby wyjść od równania
prostej w postaci ogólnej (Ax+By+C=0) przechodzącej przez punkt (0,0)
12 maj 21:54
janek191:
14 maj 10:42
6latek: Tutaj mozemy latwo stwierdzic ze punkt (0,0) lezy na zewnatrz okregu
Proste przechodzace przez punkt (0,0) maja rownania
y−0=m(x−0) albo x=0
Obliczenia juz masz
14 maj 16:10