geometria
Pablo: Oblicz pole trójkąta, którego boki zawierają się w prostych k: x – 2y + 6 = 0, l: y = −1/3 x−2
i m.
Prosta m jest prostopadła do prostej k i ma z prostą l punkt wspólny (0,−2).
12 maj 21:03
chichi:
P=20
12 maj 21:05
Ola: raczej nie
12 maj 21:07
Pablo: jak do tego doszłeś?
12 maj 21:08
chichi:
Wyznacz punkty przecięcia się tych prostych, mamy proste prostopadłe więc powstanie na pewno
trójkąt prostokątny. Jeden punkt już mamy A=(0, −2), równanie tej trzeciej prostej to przecież
y=3x−2, teraz znajdź dwa pozostałe wierzchołki i policz to pole
12 maj 21:09
chichi:
A sorry, przeczytałem, że jest prostopadła do l
12 maj 21:10
chichi:
POPRAWKA
A=(0, −2)
m: a=−2 ⇒ y=−2x−2
| | ⎧ | y=−2x−2 | |
| B: | ⎩ | y=1/2x+3 | ⇒ B=(−2, 2)
|
| | ⎧ | y=−1/3x−2 | |
| C: | ⎩ | y=1/2x+3 | ⇒ C=(−6, 0)
|
|AB|=2
√5 ∧ |AC|=2
√5 ⇒ P=10
12 maj 21:19
Kominokis: Pole nie powinno być równe 5?
| | √10 * √10 | |
P = |
| = 102 = 5 |
| | 2 | |
25 maj 19:30
Kominokis: @chichi
25 maj 19:30
Kominokis: Jednak popełniłem błąd, poprawna odp to faktycznie 10
25 maj 19:33