rówananie zespolone
anonim123: Jak rozwiązać równanie zespolone:
| | 5+5i | |
ja najpierw mnożyłam to co jest po lewej stronie przez |
| ale z drugiej strony nie |
| | 5+5i | |
wiedziałam jak to zastosować
12 maj 14:25
HGH: | | 4+i | |
prawe wymnoz przez |
| |
| | 4+i | |
12 maj 14:30
janek191:
( 6 + i)*( 4 − i) = ( 5 + 5 i)*( x + yi)
24 −2 i +1 = 5 x + 5y i + 5 x i − 5 y
25 −2 i = (5 x − 5 y) + ( 5x + 5 y) i
zatem
5 x − 5 y = 25
5 x + 5 y = − 2
−−−−−−−−−−−−−−−−
10 x = 23
x = 2,3
====
10 y = − 27
y = − 2,7
======
z = 2,3 −2,7 i
12 maj 14:33
anonim123: robiłam tak tylko po wymnożeniu nie wiem co zrobić?
12 maj 14:34
6latek: A na poczatek nie musimy zalozyc ze nie ma dzielenia przez 0 ?
czy nie mozna tego rozwiazac metoda na krzyz ?
12 maj 14:34
anonim123: dzięki janek191
12 maj 14:34
anonim123: to można wymnożyć na krzyż?
12 maj 14:36
anonim123: ?
12 maj 14:44
6latek: To jest niepojete
Mowisz ze tak robilas i pytasz sie czy mozna .
12 maj 14:46
6latek: | a | | c | |
| = |
| ⇔a*d=b*c dla b≠0 ,d≠0 |
| b | | d | |
Zobacz co zrobił janek191
12 maj 14:50
anonim123: A skąd wiesz że to przez co dzielisz jest różne od zera ja robiłam trochę inaczej
12 maj 15:06
6latek: Ogólnie wiem ze w liczbach rzeczywistych tak samo jak w liczbach zespolonych nie ma dzielenia
przez 0
Stad bylo moje pytanie dotyczace zalozenia co do 5+5i≠0 i 4−i≠0
Jak rozwiazywalas rownania wymierne przeciz zakladalas to samo
12 maj 15:16
6latek: Chociaz z drugiej strony mam watpliwosci co do tego czy 4−i moze rownac sie 0
Przyjme do wiadomosci wszelka krytyke z tego powodu jesli wprowadzilem w blad .
12 maj 15:26
anonim123: na normalnych liczbach to rozumie to sprawdzanie czy coś nie jest równe zeru ale na zespolonych
nie może ktoś wytłumaczyć?
12 maj 15:34
chichi:
Kiedy liczba zespolona jest równa 0?
12 maj 15:38
6latek: Nie mozesz odpowiedzec normalnie ?
12 maj 15:39
anonim123: gdy jej część rzeczywista i urojona jest równa zeru
12 maj 15:52
anonim123: i jak to po kolei robić?
12 maj 15:53
ICSP: Masz już rozwiązanie o 14:33.
12 maj 16:07
12 maj 17:36