planimetria
jendrzej: Dany jest trójkąt prostokątny 𝐴𝐵𝐶. Promień okręgu wpisanego w ten trójkąt jest pięć razy
krótszy od przeciwprostokątnej tego trójkąta. Oblicz sinus tego z kątów ostrych trójkąta
𝐴𝐵𝐶,
który ma większą miarę
| | a+b−c | | c | | a+b−c | | 7c | | 7 | |
r= |
| |
| = |
| |
| =a+b/:c sinα+cosα= |
| /2 |
| | 2 | | 5 | | 2 | | 5 | | 5 | |
| | 49 | | 24 | | 24 | |
sin2α+2sinαcosα+cos2α= |
| 2sinαcosα= |
| 2sinαsinβ= |
| |
| | 25 | | 25 | | 25 | |
| | 12 | |
sinαsinβ= |
| brakuje mi puenty |
| | 25 | |
12 maj 03:43
janek191:
| | 24 | |
2 sin α*cos α = |
| / : 2 |
| | 25 | |
| | 12 | |
sin α* √1 − sin2α= |
| podnosimy do kwadratu |
| | 25 | |
| | 144 | |
sin2α*(1 − sin2α) = |
| |
| | 625 | |
sin
2α = t 0 < t < 1
| | 9 | | 16 | |
sin2 α = |
| lub sin α = |
| |
| | 25 | | 25 | |
| | 3 | | 4 | |
sin αα = |
| lub sin α = |
| |
| | 5 | | 5 | |
Bierzemy większy kąt, więc
12 maj 08:23
jendrzej: Dzięki janek191:
17 maj 05:54
figa:
| | a | | b | | 7 | |
a+b=2r+2R ⇒ a+b=7r / :5r ⇒ |
| + |
| = |
| |
| | 5r | | 5r | | 5 | |
| | 24 | | 24 | | 7 | |
2sinαcosα= |
| ⇒ sin2α= |
| to cos2α= |
| |
| | 25 | | 25 | | 25 | |
ze wzoru
cos2α=1−2sin2α
| | 7 | | 3 | |
to 2sin2α= 1− |
| ⇒ sinα= |
| |
| | 25 | | 5 | |
=============
17 maj 12:40
Hubert888: A skąd wiemy że taki trójkąt nie będzie trójkątem prostokątnym równoramiennym
15 kwi 21:15
an:
czy nie prościej z Pitagorasem
obwód to 2*5+2*1=12
a+b+5=12
a=7−b
a
2+b
2=5
2
b
1=3 a
1=4
b
2=4 a
2=3
większy kąt leży naprzeciw większego kąta
16 kwi 11:04
. : Hubert,
początkowo nie wiemy, ale to nie zmienia sposobu rozwiązania
@an − a na jakiej podstawie zakładasz r=1
16 kwi 11:09
an: czego nie wiemy ?
r=1 czyli jedna jednostka długości
c=5*r=5 czyli pięć jednostek długości
źle napisałem oczywiście powinno być większy kąt leży naprzeciw większego boku
16 kwi 12:23
wredulus_pospolitus:
@an ... 'nie wiemy' odnosiło się do Hubertowego pytania odnośnie tego czy taki trójkat może być
trójkątem prostokątnym równoramiennym.
ponownie −−− PRZYJMUJESZ sobie r = 1, co oczywiście można zrobić ... natomiast gdybyś tak
napisał na maturze to powinni (ale pewnie by tego nie zrobili) za to obciąć punkty.
16 kwi 13:03
an:
Ja pokazałem, że zadanie może rozwiązać osoba nie znająca trygonometrii.
Nie mogą być równe co wyraźnie widać, z wyników można to także potwierdzić przy
pomocy wzoru na promień okręgu wpisanego, a także robiąc rysunek i zauważając, że
| | 5 | |
√2 + 1< |
| , trzeba tylko trochę chcieć. |
| | 2 | |
Nie podlegam Twojej ocenie na maturze, którą zdawałem z pradziadkami większości
tu piszących. Kiedyś dyskutowaliśmy o gotowcach, ja tu i tak za dużo napisałem
uczeń powinien dostać tylko wskazówki, a dokładniejszą podpowiedź na zadane
przez niego pytanie.
17 kwi 10:09
Mila:
Do sposobu an, wystarczy dodać komentarz, że podobieństwo nie zmienia
wartości funkcji trygonometrycznych.
17 kwi 14:36
wredulus_pospolitus:
@Miluś ... albo po prostu wszędzie pisać 'r' które i tak będzie się skracać przy ułamkach.
17 kwi 15:26
Mila:
Ja piszę r , ale to więcej rachunków

Pozdrawiam z wielkanocnymi życzeniami:
WESOŁYCH ŚWIĄT !
17 kwi 17:41
Mila:
18 kwi 11:19
Mariusz:
r(a+b+c) = bcsin(α)
| | 1 | | a | | 5r | |
sin(α) = |
| ( |
| + 1 + |
| ) |
| | 5 | | b | | b | |
| | 1 | | 1 | |
sin(α) = |
| (tg(α) + 1 + |
| ) |
| | 5 | | cos(α) | |
| | 1 | |
5sin(α) = tg(α) + 1 + |
| |
| | cos(α) | |
5sin(α)cos(α) = sin(α)+cos(α) + 1
(sin(α)+cos(α))
2 = sin
2(α)+2sin(α)cos(α) + cos
2(α)
(sin(α)+cos(α))
2 = 1 + 2sin(α)cos(α)
2sin(α)cos(α) = (sin(α)+cos(α))
2 − 1
| 5 | |
| ((sin(α)+cos(α))2 − 1) = sin(α)+cos(α) + 1 |
| 2 | |
sin(α)+cos(α) = t
5t
2 − 5 = 2t+2
5t
2 −2t − 7 =0
| | 1 | | 1 | | 7 | |
√2(cos(α)* |
| +sin(α)* |
| ) = |
| |
| | √2 | | √2 | | 5 | |
| | π | | 7√2 | |
α = |
| + arccos( |
| ) |
| | 4 | | 10 | |
| | π | | 7√2 | |
sin(α) = sin( |
| + arccos( |
| )) |
| | 4 | | 10 | |
| | √2 | | 7√2 | | √2 | | 7√2 | |
sin(α) = |
| cos(arccos( |
| ))) + |
| sin(arccos( |
| ))) |
| | 2 | | 10 | | 2 | | 10 | |
| | √2 | | 7√2 | |
sin(α) = |
| ( |
| + √1−98/100) |
| | 2 | | 10 | |
| | √2 | | 7√2 | | √2 | |
sin(α) = |
| ( |
| + |
| ) |
| | 2 | | 10 | | 10 | |
| | √2 | | 8√2 | | 16 | | 4 | |
sin(α) = |
| * |
| = |
| = |
| |
| | 2 | | 10 | | 20 | | 5 | |
18 kwi 13:53
M:
18 kwi 14:21
Mariusz:
| | 7 | |
Z t = |
| mamy dwie możliwości |
| | 5 | |
| | π | | 7√2 | |
α1 = |
| + arccos( |
| ) |
| | 4 | | 10 | |
| | π | | 7√2 | |
α2 = |
| − arccos( |
| ) |
| | 4 | | 10 | |
t = −1 należy odrzucić , rozwiązania nie będą spełniać warunków zadania
w dodatku jedno z rozwiązań będzie rozwiązaniem obcym powstałym z obustronnego
przemnożenia równania przez cos(α)
18 kwi 15:04