matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
pomocy
kucinek:
jeżeli pole powierzchni całkowitej sześcianuo krawędzi a jest równe 150a
2
to objętość tego sześcianu jest równa
3 mar 19:10
ak1:
Sześcian ma 6 ścian, policzmy pole jednej ściany
150a
2
=25a
2
i z tego długość krawędzi
6
√
25a
2
=5a objetość V=(5a)
3
V=125a
3
3 mar 19:48