rrr
rrr: Mam takie równanie y'+y=5sin3x
y'+y=0
y=ce
−x
y=c(x)e
−x
y'=c'(x)e
−x−c(x)e
−x
| | 5 | |
c(x)= |
| ∫xsin3xdx, i tutaj liczę przez części dalej, pytanie czy to jest dobrze rozwiązane? |
| | e | |
10 maj 23:26
Mariusz:
Zgubiiłeś x w funkcji ex a co za tym idzie nie wyciągniesz ex przed znak całki
y=C(x)e−x
to jest ok
(C'(x)e−x−C(x)e−x)+C(x)e−x=5xsin3x
C'(x)e−x=5xsin3x
C'(x)=5xexsin3x
C(x)=∫5xexsin3xdx
i teraz możesz co najwyżej piątkę wyciągnąć przed znak całki
C(x)=5∫xexsin3xdx
a dalej tak, liczysz przez części
11 maj 00:04
kerajs:
Rozwiązanie szczególne można odgadnąć jako:
y
s=A sin 3x +B cos 3x
stąd y'
s=3A cos 3x −3B sin 3x więc:
(3A cos 3x −3B sin 3x)+(A sin 3x +B cos 3x)=5 sin 3x
| | 1 | | −3 | |
Odp: y=Ce−x+ |
| sin 3x + |
| cos 3x |
| | 2 | | 2 | |
11 maj 08:33
Jan: Ok, dzięki wielkie. A jak zacząć rozwiązywanie tej całki 5∫xexsin3xdx
11 maj 16:10
Mariusz:
Przez części
∫e
x(xsin3x)dx=e
x(xsin3x)−∫e
x(sin3x+3xcos3x)dx
∫e
x(xsin3x)dx=e
x(xsin3x)−∫e
xsin3xdx−3∫e
x(xcos3x)dx
∫e
x(xsin3x)dx=e
x(xsin3x)−∫e
xsin3xdx−3(e
x(xcos3x)−∫e
x(cos3x−3xsin3x)dx)
∫e
x(xsin3x)dx=e
x(xsin3x)−∫e
xsin3xdx−3e
x(xcos3x)+3∫e
xcos3xdx−9∫xe
xsin3xdx
10∫e
x(xsin3x)dx=e
x(xsin3x)−3e
x(xcos3x)−∫e
xsin3xdx+3∫e
xcos3xdx
10∫e
x(xsin3x)dx=e
x(xsin3x)−3e
x(xcos3x)−(e
xsin3x−3∫e
xcos3xdx)+3∫e
xcos3xdx
10∫e
x(xsin3x)dx=e
x(xsin3x)−3e
x(xcos3x)−e
xsin3x+3∫e
xcos3xdx+3∫e
xcos3xdx
10∫e
x(xsin3x)dx=e
x(xsin3x)−3e
x(xcos3x)−e
xsin3x+6∫e
xcos3xdx
∫e
xcos3xdx=e
xcos3x−∫e
x(−3sin3x)dx
∫e
xcos3xdx=e
xcos3x+3∫e
xsin3xdx
∫e
xcos3xdx=e
xcos3x+3(e
xsin3x−∫e
x(3cos3x)dx)
∫e
xcos3xdx=e
xcos3x+3e
xsin3x−9∫e
xcos3xdx
10∫e
xcos3xdx=e
xcos3x+3e
xsin3x
| | 3 | |
10∫ex(xsin3x)dx=ex(xsin3x)−3ex(xcos3x)−exsin3x+ |
| (excos3x+3exsin3x) |
| | 5 | |
50∫e
x(xsin3x)dx=5e
x(xsin3x)−15e
x(xcos3x)−5e
xsin3x+3(e
xcos3x+3e
xsin3x)
50∫e
x(xsin3x)dx=(5x+4)e
xsin3x−(15x−3)e
xcos3x
| | 1 | | 1 | |
∫ex(xsin3x)dx= |
| (5x+4)exsin3x− |
| (15x−3)excos3x+C1 |
| | 50 | | 50 | |
zatem
| | 1 | | 1 | |
5∫ex(xsin3x)dx= |
| (5x+4)exsin3x− |
| (15x−3)excos3x+C |
| | 10 | | 10 | |
11 maj 16:57
Mariusz:
y'+y=5sin3x
a tam nie było tego x no to uzmiennianiem stałych będą tylko dwa całkowania przez części
y'+y=5sin3x
y'+y=0
y'=−y
ln|y|=−x+C
1
|y|=e
C1e
−x
y=±e
C1e
−x
y=C
2e
−x
y(x)=C(x)e
−x
y'+y=5sin3x
C'(x)e
−x−C(x)e
−x+C(x)e
−x=5sin3x
C'(x)e
−x=5sin3x
C'(x)=5e
xsin3x
C(x)=5∫e
xsin3xdx
∫e
xsin3xdx=e
xsin3x−∫e
x(3cos3x)dx
∫e
xsin3xdx=e
xsin3x−3∫e
xcos3xdx
∫e
xsin3xdx=e
xsin3x−3(e
xcos3x−∫e
x(−3sin3x)dx)
∫e
xsin3xdx=e
xsin3x−3e
xcos3x−9∫e
xsin3xdx
10∫e
xsin3xdx=e
xsin3x−3e
xcos3x + C
1
| | 1 | |
5∫exsin3xdx= |
| ex(sin3x−3cos3x)+C |
| | 2 | |
| | 1 | |
ys= |
| ex(sin3x−3cos3x)e−x |
| | 2 | |
| | 1 | |
y=Ce−x+ |
| (sin3x−3cos3x) |
| | 2 | |
11 maj 17:13