Oblicz całkę
Bartikooo: Proszę o pomoc z policzeniem tej całki
10 maj 19:09
chichi:
Podstaw t=x+2
10 maj 19:25
Bartikooo: podstawiłem t=3√x+2 ale nie wiem jaki wynik powinien wyjść
10 maj 19:27
Kret: Podstaw t=x+2, x=t−2, dt=dx, masz wtedy (t−2)2/(33√t) liczysz licznik i wzgledem licznika
rozdzielasz na t2 / 33√t − 4t / 33√t + 4 / 33√t i masz łatwą całkę do policzenia
10 maj 20:05
Mariusz:
Bartikooo twoje podstawienie też jest dobre
nawet nieco wygodniejsze od tych co ci proponują bo nie będziesz miał ułamkowych potęg
10 maj 22:06
Mariusz:
Bartikooo kontynuując twoim podstawieniem
t
3=x+2
3t
2dt=dx
x=(t
3−2)
x
2=(t
6−4t
3+4)
∫(t
7−4t
4+4t)dt=
no i tak jak pisałem nie masz ułamkowych potęg
| | 1 | |
= |
| (5(x2+4x+4)−32(x+2)+80)3√(x+2)2+C |
| | 40 | |
| | 1 | |
= |
| (5x2−12x+36)3√(x+2)2+C |
| | 40 | |
10 maj 22:15