równość
Jas: Wykaż że dla każdej liczby naturalnej n≥2 zachodzi równość:
| log2n |+| log3n |+...+| lognn | = | √n |+ | 3√n |+...+| n√n |
|x| − oznacza cechę liczby
10 maj 17:53
a7:
[log2n]=[√n]
[log3n]=[3√n]
.
.
.
[lognn]=[n√n]
dla n=2 L=1 P=1 L=P
dla n=3 L=1+1=2 P=1+1=2 L=P
(dla n=4 L=3 P=3 L=P)
dla n=k L=k−1 P=k−1 L=P
dla n=k+1 L=k P=k L=P
c.n.w.
?
11 maj 18:03
jc:
[log2 8]=3, [81/2]=2
Rozwiązanie jest trudniejsze. Mam zapisane na jakiejś starej kartce.
Lewa suma = liczba par (k,m) takich, że km ≤ n, 2 ≤k≤n, 1≤m
Prawa suma = liczba par (m,k) takich, że mk ≤ n, 1 ≤m, 2≤k≤n
Należałoby uzasadnić te fakty oraz wykazać równość obu liczb.
11 maj 18:52
wredulus_pospolitus:
@7 ... a nawet jeśli byłaby to prawda ... to niby co to za dowód
11 maj 19:18
a7:
@jc faktycznie
@wredulus−pospolitus przynajmniej coś się ruszyło w temacie....
11 maj 19:35