Prosze o pomoc
| √5 | ||
sinα+cosα= | ||
| 2 |
| √5 | ||
cosα= | −sinα | |
| 2 |
| √5 | ||
sin2α+( | −sinα)2=1 | |
| 2 |
| 5 | ||
sin2α+ | −√5sinα+sin2α−1=0 | |
| 4 |
| √5−√3 | ||
t1= | ||
| 4 |
| √5+√3 | ||
t2= | ||
| 4 |
| √5+√3 | |
<1 | |
| 4 |
| √5−√3 | ||
sinα= | ||
| 4 |
| √5 | √5−√3 | 2√5−√5+√3 | √5+√3 | |||||
cosα= | − | = | = | |||||
| 2 | 4 | 4 | 4 |
| √5−√3 | ||
cosβ=sinα= | ||
| 4 |
| √5+√3 | ||
sinα= | ||
| 4 |
| √5 | √5+√3 | 2√5−√5−√3 | √5−√3 | |||||
cosα= | − | = | = | |||||
| 2 | 4 | 4 | 4 |
| √5+√3 | ||
cosβ=sinα= | ||
| 4 |