dowod
kos: Dany jest wielomian w(x) = ax3 + bx2 + cx + d. Wykaż, że jeśli W(−x) = (x) dla dowolnej
liczby rzeczywistej x, to a=c=0.
Dochodzę do momentu ze ax3+cx=0 i co dalej ? przecież jesli np x=1 to a=−c i wtedy a i c nie
muszą być zerem ?
10 maj 13:40
chichi:
−ax3+bx2−cx+d=ax3+bx2+cx+d
−a=a ⇒ a=0 ∧ −c=c ⇒ c=0
10 maj 13:43
ICSP: Dla dowolnej nie znaczy dla wybranej.
Porównujesz dwa wielomiany.
ax3 + cx = 0 ⇒ a = 0 ∧ c = 0
10 maj 13:53
Adamm:
Należy skorzystać z faktu
V(x) = 0 dla każdego x∊R ⇔ V(x) to wielomian zerowy
10 maj 16:52