obwód
bmx:
Długości boków trójkąta są kolejnymi liczbami naturalnymi
Wiedząc,że miara największego kąta jest dwa razy mniejsza
od miary najmniejszego kąta, oblicz obwód tego trójkąta
10 maj 11:21
chichi:
A to ciekawe
10 maj 11:45
bmx:
o kurka

sorki
dwa razy większa
10 maj 11:54
Szkolniak: Zgodnie z poleceniem wyszły mi boki −6, −5, −4 oraz −1, 0, 1
10 maj 11:55
πesio:
Też się zastanawiałam nad taką treścią
10 maj 11:58
Szkolniak: No to twierdzenie sinusów dla kątów α oraz β, gdzie np. α=2β, z tego wyznaczamy cosβ
Potem twierdzenie cosinusów dla kąta β i podstawiamy − wychodzi nam równanie
Pamiętając że największą miarę ma kąt leżący naprzeciwko najdłuższego boku
10 maj 12:04
πesio:

Z podobieństwa trójkątów DBC i DAC z cechy (kkk)
| a | | b | |
| = |
| ⇒ a2−b2=bc⇒ (a−b)(a+b)=bc |
| b+c | | a | |
4n=n
2−n ⇒ n(n−5)=0 ⇒ n=5
Obwód L
ABC=3n=15
================
i po ptokach
10 maj 12:14
Szkolniak: Mi również wyszedł taki obwód
10 maj 12:33
chichi:
Odpocznij dziś @
Szkolniak. Czas do matury dobrze wykorzystałeś, bez stresu i masz 100% w
kieszeni. Trzymam kciuki
10 maj 12:34
Szkolniak: @
chichi właśnie się zastanawiam czy coś jeszcze robić czy już odpuścić do jutra..
Z jednej strony niby można by było jeszcze ćwiczyć, typu planimetria czy coś, ale chyba zrobię
tak jak mówisz

Dzięki za miłe słowa
10 maj 12:37
πesio:
Idź na spacer, odpoczywaj , zjedz

Życzę 100%, Powodzenia
10 maj 12:47
chichi:
Sprawdź sobie jeszcze dokładnie schemat oceniania w tym zadaniu z optymalizacja, bo tam cuda na
kiju wymagają i można głupio punkt stracić, każą pisać kiedy rośnie, kiedy maleje etc.
10 maj 12:48
Szkolniak: No właśnie się nad tym zastanawiałem, na swojej próbnej rozwiązałem nierówności f'(x)>0 i
f'(x)<0 i z tego wywnioskowałem, że w danym punkcie funkcja osiąga minimum bądź maksimum
lokalne i mi moja nauczycielka nie zaliczyła..
Myślę że napiszę jakiś słowny komentarz że w tym punkcie pochodna zmienia swój znak, zatem
funkcja przyjmuje maksimum bądź minimum lokalne
Do tego może jeszcze wykres, zobaczymy
πesio dziękuję!
10 maj 15:03
chichi:
Stary dobry sposób to taka tabelka przebiegu zmienności funkcji, do tego myślę, że by się nie
doczepili, choć Bóg wie czego się po nich spodziewać, mi zaliczyli
10 maj 15:05
chichi:
Jak zostanie Ci czasu, to zerknij czy nie da się bardziej uszczuplić dziedziny, bo z tego co mi
wiadomo, to punkt jest za dziedzinę w tej najszczuplejszej postaci
10 maj 15:06
Szkolniak: Do dziedziny to wiem wiem, będę myślał − zastanawia mnie tylko czy jak rozwiązuje nierówności
f'(x)>0 (f'(x)<0), to wymagane jest żeby rozwiązywać to w dziedzinie? Czy mogę bez dziedziny?
Tej tabelki szczerze mówiąc nigdy się nie uczyłem i raczej nie będę tego rysował, bo nie byłem
uczony, więc nie będę kombinował nic z nią
10 maj 15:10
chichi:
Lepiej z dziedziną
10 maj 15:14
6latek: Rozwiaz nierownosc
log3(9x+{1}{2}+log9x)≥2x
Rozwiazanie nierownosci powinno sie zaczac od wyznaczenia pelnej dziedziny
10 maj 16:07
Filip: oho, siemasz młody
10 maj 16:15
Szkolniak: 6latek kompletnie nie o tym rozmawiamy − mamy na myśli zadania optymalizacyjne
10 maj 16:33
Louie314: Jak nie chcesz tabelki, to możesz rozpisać klasyczny warunek wystarczający istnienia ekstremum.
Ja zawsze robię tak, że rozwiązuje równanie f'(x)=0, rysuję wykres funkcji pochodnej i
zapisuję:
f'(x)>0 dla x ∊ ...
f'(x)=0 dla x = ...
f'(x)<0 dla x ∊ ...
Stąd:
f(x) rośnie dla x ∊ ...
f(x) maleje dla x ∊ ...
Zatem funkcja f przyjmuje minimum/maksimum lokalne dla...
10 maj 17:13
6latek: Wiem ze rozmawiacie o optymalizacji
natomiast zadales pytanie o 15;10 (f(x)>0
Stad moj post .Pytanie . Co bys zrobil ?
10 maj 17:43
10 maj 17:51
Mila:

II sposób
W ΔABC:
1) W Z tw. sinusów:
n*2 sinα* cosα=(n+2)*sinα
2) Z tw cosinusów
n
2=(n+1)
2+(n+2)
2−2(n+1)(n+2) cosα
(n+2)
2=n(n+5)
n=4
Boki Δ: 4,5,6
Obw
Δ=15
10 maj 20:06