Proszę o pomoc - Funkcje
ZAQXSW: Niech F : R → R będzie funkcją określoną w następujący sposób:
| | ⎧ | 0 𝑑𝑙𝑎 𝑥<−1 | |
| | ⎜ | 𝑝 𝑑𝑙𝑎 −1≤𝑥<0 | |
| 𝐹(𝑥) = | ⎨ | 0,7 𝑑𝑙𝑎 0≤𝑥<1 |
|
| | ⎩ | 1 𝑑𝑙𝑎 𝑥≥1 | |
a) Dla jakich p funkcja F jest dystrybuantą rozkładu prawdopodobieństwa pewnej
zmiennej losowej X. Ponadto wiadomo, że 𝑃(𝑋>−0,5)=0,8. Opisać rozkład tej zmiennej losowej
za pomocą tabelki.
b) Obliczyć P(0 < X < 1), P(X ≤ 0), P(X > 0) oraz P(X ≥ 0).
c) Obliczyć wartość oczekiwaną, wariancję i odchylenie standardowe zmiennej losowej X.
10 maj 10:16
HGH: F(1) − F(−0,5) = 0.8 policz p
10 maj 10:22
HGH: oczywiscie tam powinno byc 1 a nie F(1)
10 maj 10:23
HGH: do podpunktu b najlepioej znajdz tabelke kiedy bierzemy F(a) a kiedy F(a + 0). W funkcji c
mozesz wyznaczyc funckje gestosci
10 maj 10:24
ICSP: ta zmienna losowa nie jest typu ciągłego, więc nie posiada funkcji gęstości.
10 maj 10:31
HGH: aaa no tak no to duzo prosciej bedzie
10 maj 11:15