sinx-cosx=-1/6, znajdź sin2x
Maciek: Witam, wiedząc że sinx−cosx= −1/6, oblicz sin2x.
Czy mogę podnieść obustronnie do kwadratu? Jak to się ma z ujemną liczbą po prawej stronie? Czy
trzeba dodać jakiś odpowiedni komentarz? Hipotetycznie: podnosząc te równanie do kwadratu, a
potem je pierwiastkując muszę wrócić do −1/6, a 1/6 odrzucić, prawda?
9 maj 23:41
Szkolniak: Ja bym zrobił tak:
(sinx−cosx)
2=sin
2x−2sinxcosx+cos
2x
(sinx−cosx)
2=1−2sinxcosx
(sinx−cosx)
2=1−sin(2x)
sin(2x)=1−(sinx−cosx)
2
Omijam w ten sposób właśnie te podnoszenie do kwadratu
9 maj 23:51
Maciek: No tak, jest to pewne ominięcie, jakby nie patrzeć. Chociaż przecież jak oni dają mi założenie,
to znaczy że jest ono prawdziwe. Czyli jeśli prawa strona jest ujemna, to znaczy że i lewa
jest ujemna, czyli obie są identycznego znaku, czyli podnosząc do kwadratu w sumie nic
strasznego się nie dzieje, bo przedtem można zrobić np. obustronnie razy (−1) i jesteśmy
zadowoleni, bo cosx−sinx=1/6
10 maj 00:25
ICSP: Możesz podnieść stronami do kwadratu ponieważ to założenie.
10 maj 08:32
6latek: Ostatnio na forum pojawil sie podobny przyklad z liczba ujemna po prawej stronie.
Mozesz podnosic do potegi drugiej
10 maj 11:57
Filip: Siemasz młody
10 maj 11:59
6latek: Jako tako po japonsku
10 maj 12:00