1 | ||
u= | (x2−1) | |
2 |
1 | ||
dv= | dx | |
√1−x2 |
1 | 1 | x2−1 | ||||
∫xarcsinxdx= | (x2−1)arcsinx− | ∫ | dx | |||
2 | 2 | √1−x2 |
1 | 1 | |||
∫xarcsinxdx= | (x2−1)arcsinx+ | ∫√1−x2dx | ||
2 | 2 |
x2 | ||
∫√1−x2dx=x√1−x2−∫ | dx | |
√1−x2 |
1−x2−1 | ||
∫√1−x2dx=x√1−x2−∫ | dx | |
√1−x2 |
1 | ||
∫√1−x2dx=x√1−x2−∫√1−x2dx+∫ | dx | |
√1−x2 |
1 | ||
2∫√1−x2dx=x√1−x2+∫ | dx | |
√1−x2 |
1 | ||
∫√1−x2dx= | (x√1−x2+arcsinx)+C | |
2 |
1 | 1 | 1 | ||||
∫xarcsinxdx= | (x2−1)arcsinx+ | ( | (x√1−x2+arcsinx))+C | |||
2 | 2 | 2 |
1 | 1 | 1 | ||||
∫xarcsinxdx= | (x2−1)arcsinx+ | x√1−x2+ | arcsinx+C | |||
2 | 4 | 4 |
1 | 1 | |||
∫xarcsinxdx= | (2x2−1)arcsinx + | x√1−x2 +C | ||
4 | 4 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |