wielomian, ciąg arytmetyczny
delia: Wyznacz wszystkie wartości parametru m dla których pierwiastki wielomianu W(x) = x3 + (m −
6)x2 + (m − 7)x tworzą ciąg arytmetyczny
9 maj 20:00
kat666: rozważ dwa przypadki:
a) W(x)=(x−r)x(x+r)
b) W(x)=x(x+r)(x+2r)
9 maj 20:04
delia: nie wiem co mam z tym zrobić
9 maj 20:10
kat666: a)
x3 + (m − 6)x2 + (m − 7)x=x3−xr2
co daje układ (m−6=0) ⋀ (m−7=−r2)
którego rozwiązaniem jest:
m=6 ∧ (r=1 ∨ r=−1)
b)
analogicznie
9 maj 20:17
Szkolniak: W(x)=x[x2+(m−6)x+m−7]
Jedno rozwiązanie już mamy: x=0
Niech x1 i x2 będą pierwiastkami równania x2+(m−6)x+m−7=0
No i teraz rozpatrywałbym chyba trzy przypadki:
1) (0, x1, x2) − ciąg arytmetyczny, zatem 2x1=x2
2) (x1, 0, x2) − c.a. −> x1+x2=0
3) (0, x2, x1) − c.a −> 2x2=x1
Chociaż zastanawiam się czy nie wystarczy rozpatrzeć jednego z przypadków 1 oraz 3..
9 maj 20:19
ICSP: W(x) = x
3 + (m−6)x
2 + (m−7)x = x(x
2 + (m−6)x + m−7) =
= x(x
2 − 6x − 7 + m(x+1)) = x[(x+1)(x−7) + m(x+1)] = x(x+1)(x − 7 + m)
Czyli możliwe ciągi to:
−2 , −1 , 0
−1 , 0 , 1
9 maj 20:48