liczby pierwsze wykaz
oaza: Wyznacz wszystkie liczby pierwsze p, dla których istnieje liczba naturalna n taka, że
p = n7 − 1
No to p = (n−1)(n6+n5+n4+n3+n2+n1+1) i co tutaj moge zrobic jeszcze
ciekawego?
Próbowałem ten drugi wielomian rozpisac jakos ale sie poddalem,bo nic nie dalo
9 maj 19:10
kat666: jedyna szansa na liczbę pierwszą p to n=2
9 maj 19:19
oaza: a jakies uzasadnienie czy cos moglbym prosic ?
9 maj 19:27
kat666: Skoro p ma być liczbą pierwszą, to jeden z czynników (n−1) lub (n6+n5+n4+n3+n2+n1+1) musi
wynosić 1, a drugi być liczbą pierwszą.
Stąd n−1=1, oraz sprawdzenie czy dla n=2 liczba 27−1 jest liczbą pierwszą.
9 maj 19:34
oaza: dziekuje
9 maj 19:44