Podstawa AB trójkąta równoramiennego ABC ma długość 7,2 cm....
Anxiel: Podstawa AB trójkąta równoramiennego ABC ma długość 7,2 cm. Dwusieczna kąta CAB przecina ramię
BC w takim punkcie D, że odcinek BD= 4cm. Oblicz obwód trójkąta ABC.
Nie za bardzo wiem z czego powinnam ∫skorzystać w tym zadaniu, więc bardzo proszę o pomoc
9 maj 18:28
Szkolniak: Spróbuj z twierdzenia o dwusiecznej
9 maj 18:45
getin:

β = 180
o − 3α (suma kątów trójkąta ABD)
| 4 | | y | |
| = |
| (tw. sinusów dla ΔABD) |
| sinα | | sin2α | |
y = 8cosα
4
2 = y
2 + 7,2
2 − 2*7,2*y*cosα (tw. cosinusów dla ΔABD)
16 = 64cos
2α + 51,84−14,4*8cos
2α
51,2cos
2α = 35,84
cos
2α = 0,7
cos2α = 2cos
2α−1 = 2*0,7−1 = 0,4
(x+4)
2 = (x+4)
2+7,2
2−2*7,2*(x+4)*cos2α (tw. cosinusów dla ΔABC)
0 = 51,84−14,4*(x+4)*0,4
0 = 51,84−5,76*(x+4) |:5,76
0 = 9 − (x+4)
x = 5
Obw = 7,2 + 9 + 9 = 25,2cm
9 maj 18:47
getin:
fakt, z tw. o dwusiecznej będzie lepiej
9 maj 18:48
Mila:

|AC|=|BC|=x
Z tw. o dwusiecznej:
7.2*(x−4)=4x
x=9
Dokończ, ale sprawdź wcześniej rachunki.
9 maj 18:50
Szkolniak: Mila mi tak samo wyszło.
9 maj 18:54
getin:
Też potwierdzam Wasze obliczenia
9 maj 18:54
Anxiel: dziękuję bardzo
9 maj 19:01
Mila:
9 maj 19:12