trójkąt
Nel:

Pewien trójkąt ma boki o długościach: 𝑥, 𝑥 + 1, 𝑥 + 2 gdzie 𝑥 > 3. Wysokość poprowadzona na
bok o długości 𝑥 + 1 dzieli ten bok na dwa odcinki. Wykaż, że jeden z tych odcinków jest o 4
dłuższy od drugiego
9 maj 18:21
Szkolniak: Z twierdzenia Pitagorasa:
t2+h2=x2 oraz (x+1−t)2+h2=(x+2)2
h2=x2−t2 oraz h2=(x+2)2−(x+1−t)2
Porównujemy h2:
x2−t2=(x+2)2−(x+1−t)2
x2−t2=(x+2+x+1−t)(x+2−x−1+t)
x2−t2=(2x+3−t)(t+1)
x2−t2=2xt+2x+3t+3−t2−t
x2=2xt+2x+2t+3
x2−2xt−2x−2t−3=0
x2−1−2xt−2x−2t−2=0
(x2−1)−2xt−2t−2x−2=0
(x2−1)−2t(x+1)−2(x+1)=0
(x+1)(x−1)−2t(x+1)−2(x+1)=0
(x+1)(x−1−2t−2)=0
(x+1)(x−2t−3)=0
x=−1 v x=2t+3
Oczywiście przypadek x=−1 odpada, bo x>3.
Zostaje x=2t+3.
Nasze długości tych dwóch odcinków wynoszą więc u nas:
t oraz x+1−t
t oraz 2t+3+1−t
t oraz t+4
Stąd widzimy że jeden odcinek jest o 4 dłuższy od drugiego, cnw.
9 maj 18:41
Jolanta: zrobiłam wprowadzając wysokośc h i a+b=x+1
a+b=x+1
a2+h2=(x+2)2 i b2+h2=x2
h2=(x+2)2−a2 h2=x2−b2
(x+2)2−a2=x2−b2
x2+4x+4−x2=a2−b2
4(x+1)=(a+b)(a−b)
4(a+b)=(a+b)(a−b)
4=a−b
9 maj 19:09