Oblicz całkę metodą przez podstawienie
Bartikooo:
9 maj 16:47
ICSP: Podstawienie:
x = t4
9 maj 16:51
Szkolniak: Może podstawienie x=t4?
9 maj 16:51
Bartikooo: ok czy wyjdzie
| | √t4 | | dt | | t2 | | dt | | 1 | | dt | |
∫ |
| * |
| =∫ |
| * |
| = |
| ∫ |
| ? |
| | 4√(t4)3+1 | | 4t3 | | t3+1 | | 4t3 | | 4 | | t4+t | |
9 maj 17:01
9 maj 17:43
Mariusz:
I teraz jeszcze jedno podstawienie i całkę można łatwo policzyć
Można też było od razu podstawić za mianownik
9 maj 17:49
Bartikooo: Szkolniak czy napiszesz swoje rozwiązanie, wydaje mi się, że u mnie jest prawidłowo
9 maj 17:55
Szkolniak: Jasne
t
4=x ⇒
√x=t
2 oraz x
3/4=t
3
4t
3dt=dx
| | t2 | | t5 | |
∫ |
| *4t3dt=4∫ |
| dt |
| | t3+1 | | t3+1 | |
9 maj 18:21
Bartikooo: O ja popełniłem błąd przy liczeniu dx, twoje rozwiązanie jest poprawne
9 maj 18:25
Bartikooo: czy należy jeszcze wykonać podstawienie s=t3+1 ?
9 maj 18:26
Bartikooo: ds=3t2
9 maj 18:26
Bartikooo: ds=3t2 dt
9 maj 18:27
Szkolniak: A spróbuj podstawienie s=t3, mi w ten sposób wyszło
Z tym Twoim nie próbowałem
9 maj 18:53
Bartikooo: ok
9 maj 18:54
Filip:
Bartikooo twoje podstawienie s = t3 + 1 bedzie bardzo dobre
9 maj 19:10