calki nieoznaczone
oaza: Nie mam pomyslu jak obliczyc ta calke.
| | √x+1 | | t2 | |
Próbowałem tak : ∫ |
| dx = |t2=x+1,2tdt=dx,t=√x+1,x=t2−1| = 2∫ |
| |
| | x | | t2−1 | |
| | dt | |
= 2∫ |
| (tu juz jest jakis wzor na ta calke chyba z ln jakby wyjac −1 jesli sie |
| | | |
| | dt | | dt | |
nie myle ale tylko ze wzorami podstawowymi moge)=∫ |
| +∫ |
| i koniec, |
| | | | | |
nie wiem jakie tutaj podstawienie zadziala
9 maj 16:15
Szkolniak: Podstawienie: t
2=x+1
t
2=x+1 → t=
√x+1
x=t
2−1 −> dx=2tdt
| | √x+1 | | 2t2 | | 2t2−2+2 | |
∫ |
| dx=∫ |
| dt=∫ |
| dt= |
| | x | | t2−1 | | t2−1 | |
| | 2(t2−1) | | 2 | |
=∫( |
| + |
| )dt= |
| | t2−1 | | t2−1 | |
| | 1 | |
=2∫dt+2∫ |
| dt=... |
| | (t+1)(t−1) | |
| 1 | | A | | B | | 1 | | 1 | |
| = |
| + |
| ⇒ A=− |
| ∧ B= |
| |
| t2−1 | | t+1 | | t−1 | | 2 | | 2 | |
| | | | | |
...=2∫dt+2∫( |
| + |
| )dt= |
| | t+1 | | t−1 | |
| | 1 | | 1 | |
=2∫dt−2∫( |
| − |
| )dt= |
| | 2(t+1) | | 2(t−1) | |
| | 1 | | 1 | |
=2∫dt−∫( |
| − |
| )dt= |
| | t+1 | | t−1 | |
| | 1 | | 1 | |
=2∫dt−∫ |
| dt+∫ |
| dt= |
| | t+1 | | t−1 | |
=2t−ln|t+1|+ln|t−1|+C=
=2t−(ln|t+1|−ln|t−1|)+C=
| | √x+1+1 | |
=2√x+1−ln| |
| |+C |
| | √x+1−1 | |
Ja bym zrobił w ten sposób, może ktoś potwierdzi?
9 maj 16:45
Mariusz:
@Szkolniak przedstawiony przez ciebie sposób liczenia tej całki jest poprawny
9 maj 16:48
Szkolniak: @Mariusz dziękuję pięknie za sprawdzenie
9 maj 16:52
Mariusz:
Szkolniak , jeżeli uczysz się samodzielnie to z darmowych książek możesz sobie przejrzeć
http://matwbn-old.icm.edu.pl/kstresc.php?tom=15&wyd=10&jez=pl
oraz
http://kielich.amu.edu.pl/Stefan_Banach/rachunek.html
Z kursów na youtube powinien ci się spodobać kurs Janusza Górniaka z PWr
(Wymaga wprawdzie uzupełnienia pewnych tematów ale ogólnie jest ok)
Jeśli masz dostęp do biblioteki to obejrzyj sobie podręczniki takie jak
G.M. Fichtenholz Rachunek różniczkowy i całkowy (w trzech tomach)
F Leja Rachunek różniczkowy i całkowy ze wstępem do równań różniczkowych
9 maj 17:05
Mariusz:
a ze zbiorów zadań warto przejrzeć
W Krysicki L Włodarski Analiza matematyczna w zadaniach
9 maj 17:07
oaza: o zapomnialem o tym myku z dodaniem i odjeciem,dzieki
9 maj 17:11
Szkolniak: @Mariusz
Na razie całki sobie odpuściłem i ich bardziej nie ćwiczę, jedynie bazuje na tym czego się
nauczyłem jakoś z rok temu, a uczyłem się samemu, bo w szkole już tego nie ma
Z tych egzemplarzy które wymieniłeś to mam wiele na telefonie w formie pdf, ale na ten moment
mam maturę i sobie odpuściłem te dodatkowe treści typu całki
Myślę że teraz po maturach jakoś zacznę przeglądać te pdfy i może zdecyduję się na zakup czegoś
żeby się pouczyć przed studiami, a na razie to właśnie próbuję się tylko w całkach, które
umieszczają tutaj inni
9 maj 17:37