matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
Oblicz całkę metodą przez podstawianie
Bartikooo:
Witam mam do policzenia metodą przez podstawianie następującą całkę:
x
2
∫
dx
3
3
√
x+2
Prosiłbym o wytłumaczenie krok po kroku jak rozwiązać ten przykład
9 maj 15:46
Szkolniak:
Podstawienie t
3
=x+2 → t=
3
√
x+2
t
3
=x+2 ⇒ x=t
3
−2 ⇒ x
2
=t
6
−4t
3
+4 3t
2
dt=dx
t
6
−4t
3
+4
∫
3t
2
dt=∫(t
6
−4t
3
+4)tdt=
3t
1
4
=∫(t
7
−4t
4
+4t)dt=
t
8
−
t
5
+2t
2
+C=
8
5
1
4
=
(x+2)
8/3
−
(x+2)
5/3
+2(x+2)
2/3
+C
8
5
9 maj 15:55
Bartikooo:
dziękuję bardzo
9 maj 16:03
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick