9 maj 15:13
kolos:
tak
9 maj 15:15
krupnik: A czemu h = |2−b| ? Jakoś nie mogę tego zrozumieć z rysunku
9 maj 15:24
Szkolniak: Z tego co kojarzę to to zadanie jest z próbnej którą pisałem w szkole i ja to sobie rozkminiłem
w ten sposób:
Mamy po prostu dwa równania dwóch prostych igrek: y=b oraz y=2
Ja sobie w brudnopisie rysowałem różne opcje dla y i wtedy patrzyłem jaka jest długość między
'2' a 'b'.
Jeśli np. b=10, to masz y=10 oraz y=2 i wtedy h=10−2=8
Jeśli np. b=−6. to masz y=−6 oraz y=2 i wtedy h=−6−2=−8, ale h>0, więc 'rekompensujesz' to
narzuceniem na cały wzór na 'h' wartości bezwzględnej: h=|b−2|
Łatwiej to teraz zrozumieć?
Długość 'h' jest uzależniona po prostu od tego jakie to 'b' będzie, co wyrażamy za pomocą wzoru
na h
9 maj 15:45
krupnik: Dziekuje, juz rozumiem
9 maj 15:59
Szkolniak: Super!
No i tam poprawka − rysowałem sobie różne opcje dla 'b' i po prostu wywnioskowałem że daną
długość jestem w stanie wyznaczyć za pomocą wzoru, co potem pozwoli mi stworzyć równanie i
potem już wiadomo
9 maj 16:01