masakra :)
Olo: 𝑥𝑦𝑧=1, 𝑎= 𝑥+ 1/x , 𝑏 = 𝑦+ 1/y, 𝑎 = 𝑧 + 1/z.. Wykaż, że jeżeli 𝑎𝑏𝑐 jest liczbą
całkowitą, to 𝑎2 + 𝑏2 + 𝑐2 również jest liczbą całkowitą
9 maj 12:05
franz: Dobrze przepisane?
9 maj 12:39
Olo: c = 𝑧 + 1/z.
9 maj 12:46
Szkolniak:
Wtedy:
| | 1 | | 1 | | 1 | |
a2+b2+c2=x2+ |
| +2+y2+ |
| +2+z2+ |
| +2= |
| | x2 | | y2 | | z2 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
=x2+ |
| +y2+ |
| +z2+ |
| +6= |
| | x2 | | y2 | | z2 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
=(x2+ |
| +y2+ |
| +z2+ |
| +2)+4=... |
| | x2 | | y2 | | z2 | |
abc∊ℤ
| | 1 | | 1 | | 1 | |
⇒ (x+ |
| )(y+ |
| )(z+ |
| )∊ℤ |
| | x | | y | | z | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | xy | | xz | | x | | yz | | y | | z | |
(x+ |
| )(y+ |
| )(z+ |
| )= |
| + |
| + |
| + |
| + |
| + |
| +2 |
| | x | | y | | z | | z | | y | | yz | | x | | xz | | xy | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | xyz | | xyz | | x2 | |
(x+ |
| )(y+ |
| )(z+ |
| )= |
| + |
| + |
| + |
| | x | | y | | z | | z2 | | y2 | | xyz | |
| | xyz | | y2 | | z2 | |
+ |
| + |
| + |
| +2 |
| | x2 | | xyz | | xyz | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | x2 | | 1 | |
(x+ |
| )(y+ |
| )(z+ |
| )= |
| + |
| + |
| + |
| + |
| | x | | y | | z | | z2 | | y2 | | 1 | | x2 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
(x+ |
| )(y+ |
| )(z+ |
| )=( |
| + |
| + |
| +x2+y2+z2+2)∊ℤ |
| | x | | y | | z | | x2 | | z2 | | y2 | |
Niech:
| | 1 | | 1 | | 1 | |
( |
| + |
| + |
| +x2+y2+z2+2)=k, gdzie k∊ℤ |
| | x2 | | z2 | | y2 | |
Otrzymujemy, że:
| | 1 | | 1 | | 1 | |
a2+b2+c2=(x2+ |
| +y2+ |
| +z2+ |
| +2)+4=k+4, gdzie (k+4)∊ℤ, cnw. |
| | x2 | | y2 | | z2 | |
Ja bym spróbował w ten sposób, może ktoś potwierdzi czy jest ok.
9 maj 13:51
www: jest ok
9 maj 14:20
Olo: a jakieś prostsze rozwiązanie?
14 maj 16:45
6latek: Po co jak pewnie nawet tego nie przeanalizowales bo cie rachunki przerazily.
14 maj 17:28
ICSP: Przecież to jest proste rozwiązanie.
Dosyć analogicznie:
| | 1 | | 1 | | 1 | |
a2 + b2 + c2 = (x + |
| )2 + (y + |
| )2 + (z + |
| )2 = |
| | x | | y | | z | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
= x2 + y2 + z2 + |
| + |
| + |
| + 6 = |
| | x2 | | y2 | | z2 | |
= x
2 + y
2 + z
2 + x
2y
2 + x
2z
2 + y
2z
2 + x
2y
2z
2 + 1 + 4 =
| | (x2+1)(y2+1)(z2+1) | |
= (x2 + 1)(y2 + 1)(z2 + 1) + 4 = |
| + 4 = |
| | xyz | |
= abc + 4 ∊ Z, jeśli abc ∊ Z
14 maj 17:45
jc: Takie drobne spostrzeżenie.
Jeśli α+β+γ=0, to cos2α + cos2β + cos2γ = 1 + 2 cos α cos β cos γ
14 maj 18:08
Olo: = x2 + y2 + z2 + x2y2 + x2z2 + y2z2 + x2y2z2 + 1 + 4 − ICSP skąd wzięła się ta
trzecia linijka?
15 maj 12:32
Werka: Olo przeanalizuj rozwiązanie Szkolniaka a sie dowiesz
15 maj 12:35
ICSP: z założenia: xyz = 1
15 maj 12:40
Olo: xy/z + xz/y + x/yz + yz/x + y/xz + z/xy + 2 dotąd Szkolniaka kapuję a dalej nie
15 maj 13:30
Werka: Pomnożył licznik i mianownik przez literę
15 maj 13:42
Olo: oki jestem tutaj 1/x2 +1/z2 +1/y2 + x2 + y2 + z2 + 2
15 maj 14:18
Olo: dobra ok
15 maj 14:36
Werka: No i o co chodzi to dalej analizuj
15 maj 15:00