matematykaszkolna.pl
zmienne losowe ciagle oaza: Jeżeli mam dystrybuantę zmiennej losowej postaci F(x) = 0 dla x≤1, 3x−1 dla x∊(1;4>, 3 dla x > 4. I chce policzyć i znaleźć dystrybuantę i gęstość zmiennej losowej Y = 2X−3(z tym sobie dam rade jak bede mial gestosc f(x)) to czy na początku,aby znaleźć f(x),powininem skorzystac z warunku f(x) = F'(x) ? Wtedy będzie: f(x) = F'(x) = 0 dla x<1,
3 

dla x∊(1;4),
2x 
0 dla x>4?
9 maj 10:49
oaza: czy jeszcze powinienem uzupelnic wartosci w punktach 1,oraz 4 w tej funkcji f(x),czy calkowicie zly pomysl na zadanie ?
9 maj 10:50
ICSP: popraw wzór dystrybuanty.
9 maj 10:53
oaza: Nie mam co poprawiac − mam tak zapisane w cwiczeniu,moze sie pomylil,wiem,ze powinno byc chyba 0 dla x>4,prawda?Czy to nie o to chodzi?
9 maj 11:13
oaza: nie,w sumie to nie o to chyba,nie wiem w takim razie co mam poprawic
9 maj 11:14
ICSP: https://pl.wikipedia.org/wiki/Dystrybuanta Dystrybuanta to funkcja która w nieskończoności dąży do 1. Twoja dąży do 3, więc nie jest to dystrybuanta (już nawet nie wspominając o tym, że nie jest prawostronnie ciągła.)
9 maj 11:17
oaza: F(x) = 0 dla x≤1, 3√x−1 dla x∊(1;4>, 1 dla x > 4
9 maj 11:18
ICSP: Nadal źle, bo dystrybuanta jest funkcją niemalejącą i prawostronnie ciągłą. Proponuję:
 0 dla x ≤ 1  

F(x) = x − 1 dla x ∊ (1,4]

1 dla x > 4 
9 maj 11:21
oaza: Jezeli chodzi o prawostronna ciaglosc to napisalem przeciez x≤1 i (1;4>,no ale faktycznie sposób u góry jest bardziej elegantszy a odnośnie pomysłu na te zadanie − jest ok,czy nie?
9 maj 11:25
ICSP: Ja bym zrobił inaczej. Najpierw policzyłbym dystrybuantę Y a potem wyznaczył jej funkcję gęstości.
 y − 3 y − 3 
G(y) = P(Y < y) = P(2X + 3 < y) = P(X <

) = F(

)
 2 2 
mam już teraz dystrybuantę. Aby otrzymać gęstość wystarczy zróżniczkować dystrybuantę.
9 maj 11:42
oaza: rozumiem,dziekuje za pomoc
9 maj 11:46