zmienne losowe ciagle
oaza: Jeżeli mam dystrybuantę zmiennej losowej postaci
F(x) =
0 dla x≤1,
3
√x−1 dla x∊(1;4>,
3 dla x > 4.
I chce policzyć i znaleźć dystrybuantę i gęstość zmiennej losowej Y = 2X−3(z tym sobie dam rade
jak bede mial gestosc f(x)) to czy na początku,aby znaleźć f(x),powininem skorzystac z warunku
f(x) = F'(x) ?
Wtedy będzie:
f(x) = F'(x) =
0 dla x<1,
0 dla x>4?
9 maj 10:49
oaza: czy jeszcze powinienem uzupelnic wartosci w punktach 1,oraz 4 w tej funkcji f(x),czy calkowicie
zly pomysl na zadanie ?
9 maj 10:50
ICSP: popraw wzór dystrybuanty.
9 maj 10:53
oaza: Nie mam co poprawiac − mam tak zapisane w cwiczeniu,moze sie pomylil,wiem,ze powinno byc chyba
0 dla x>4,prawda?Czy to nie o to chodzi?
9 maj 11:13
oaza: nie,w sumie to nie o to chyba,nie wiem w takim razie co mam poprawic
9 maj 11:14
ICSP: https://pl.wikipedia.org/wiki/Dystrybuanta
Dystrybuanta to funkcja która w nieskończoności dąży do 1.
Twoja dąży do 3, więc nie jest to dystrybuanta (już nawet nie wspominając o tym, że nie jest
prawostronnie ciągła.)
9 maj 11:17
oaza: F(x) =
0 dla x≤1,
3√x−1 dla x∊(1;4>,
1 dla x > 4
9 maj 11:18
ICSP: Nadal źle, bo dystrybuanta jest funkcją niemalejącą i prawostronnie ciągłą.
Proponuję:
| | ⎧ | 0 dla x ≤ 1 | |
| | ⎜ | | |
| F(x) = | ⎨ | √x − 1 dla x ∊ (1,4] |
|
| | ⎜ | | |
| | ⎩ | 1 dla x > 4 | |
9 maj 11:21
oaza: Jezeli chodzi o prawostronna ciaglosc to napisalem przeciez x≤1 i (1;4>,no ale faktycznie
sposób u góry jest bardziej elegantszy

a odnośnie pomysłu na te zadanie − jest ok,czy nie?
9 maj 11:25
ICSP: Ja bym zrobił inaczej.
Najpierw policzyłbym dystrybuantę Y a potem wyznaczył jej funkcję gęstości.
| | y − 3 | | y − 3 | |
G(y) = P(Y < y) = P(2X + 3 < y) = P(X < |
| ) = F( |
| ) |
| | 2 | | 2 | |
mam już teraz dystrybuantę.
Aby otrzymać gęstość wystarczy zróżniczkować dystrybuantę.
9 maj 11:42
oaza: rozumiem,dziekuje za pomoc
9 maj 11:46