pr
dzonypieczony: Wyznacz równanie okręgu wpisanego w trójkąt o wierzchołkach A = (−1,3), B = (−5,6),
C = (−9,3)
pomoze ktos z tym >?
8 maj 22:21
chichi:
A gdzie ten środek się znajduje?
8 maj 22:26
dzonypieczony: no punkt przeciecie dwusiecznych
8 maj 22:34
dzonypieczony: ale jak je wyliczyc oto jest pytanie xd
8 maj 22:34
dzonypieczony: dobra cos wyszlo chyba dam rade dokonczyc
8 maj 22:35
Louie314: Na piechotę, ale wcale nie tak długo:
Obliczamy pole (gotowy wzór):
| | 1 | |
P= |
| |(−5+1)(3−3)−(6−3)(−9+1)|=24 |
| | 2 | |
Obliczamy długości boków:
|AB|=
√(−5+1)2+(6−3)2=
√25=5
|BC|=
√(−9+5)2+(3−6)2=
√25=5
|AC|=
√(−9+1)2+(3−3)2=
√64=8
Obliczamy połowę obwodu:
Obliczamy promień okręgu:
Zauważmy, że trójkąt jest równoramienny, bo |AB|=|BC|. Zatem wysokość opuszczona na bok AC jest
dwusieczną kąta CBA, więc środek okręgu leży na prostej prostopadłej do prostej AC. Obliczamy
współczynnik kierunkowy prostej AC:
Zatem prosta AC ma równanie y=3.
Zatem prosta prostopadła do tej prostej przechodząca przez punkt B ma równanie x=−5. Stąd na
pewno S=(−5,y). Teraz skorzystamy z tego, że środek okręgu musi być odległy od prostej AC o
promień okręgu:
Pierwsze rozwiązanie odrzucamy (środek leżałby poza okręgiem). Zatem równanie okręgu to:
8 maj 22:43
Louie314: Mała poprawka na początku powinno być P=12.
8 maj 22:47
Mila:

1)ΔABC− Δrównoramienny
|AC|=8, h=3
P=(5+5+8}{2}*r
9r=12
| | 4 | |
2) Srodek okręgu wpisanego w ΔABC leży na dwusiecznej BD w odległości |
| od AC |
| | 3 | |
D=(−5,3)
| | 4 | | 1 | |
S=(−5, 3+ |
| )=(−5, 4 |
| ) |
| | 3 | | 3 | |
Równanie okręgu:
8 maj 22:52
piotr:

x
s=−5
−>
y
s=13/3
równanie:
(x+5)
2+(y−13/3)
2=16/9
8 maj 23:00
dzonypieczony: dziekuje bardzo wszystkim
8 maj 23:00