Rownanie
100DniDoMatury: | | 1 | |
Wyznacz wszystkie wartości m dla których równanie |1−2x|−|x+3|=− |
| m2 ma 2 rozne dodatnie |
| | 2 | |
rozwiazania
| | 1 | |
Na początku myślałem o siatce znaków, ale np. W przedziale (−3, |
| ) dosszedlem do 2x−8=m2 |
| | 2 | |
I nie wiedziałem co dalej...
8 maj 21:20
Mila:
Próbowałeś metody graficznej?
8 maj 21:21
ICSP: Narysuj wykres funkcji
f(x) = |2x − 1| − |x+3| dla x > 0
Następnie zacznij go przecinać prostymi poziomymi y = a i sprawdź dla jakich a takie proste
przetną wykres w 2 różnych dodatnich miejscach.
P.S. Dlaczego rozważasz równanie dla x < 0 skoro pytają o dodatnie rozwiązania?
8 maj 21:22
100DniDoMatury: Szczerze mówiąc nie pamiętam jak narysować funkcję gdy występuje w niej różnica dwóch wartości
bezwzględnych. Mogę prosić o szybkie przypomnienie/wyjaśnienie?
8 maj 21:26
100DniDoMatury: Metoda graficzna była pierwszą o jakiej pomyślałem, ale nie umiałem jej wykonać
8 maj 21:26
ICSP: Rozbij na przypadki:
| | 1 | | 1 | |
x ∊ (0 , |
| ] oraz x > |
| |
| | 2 | | 2 | |
Wykres który dostaniesz będzie "sumą" dwóch prostych.
8 maj 21:28
Mila:

f(x)= |1−2x|−|x+3|⇔
f(x)=|2x−1|−|x+3|
| | 1 | |
1) |2x−1|=2x−1 dla x≥ |
| |
| | 2 | |
2) |x+3|=x+3 dla x≥−3
|x+3|=−x−3 dla x<−3
===================
2) x<−3
f(x)=−2x+1−(−x−3)=−2x+1+x+3
f(x)=−x+4
lub
f(x)=−2x+1−(x+3)=−x−2
f(x)=−x−2
lub
f(x)=2x−1−x−3
f(x)=x−4
===========
8 maj 22:10