pytanko
dzonypieczony: Wykaż, że czworokąt o wierzchołkach w punktach A = (2,−2), B = (−1,4), C = (−7,1) oraz .
D = (−8,−7) jest trapezem prostokątnym
Czy w takim zadaniu wystarczy, żę wyznacze proste AB oraz AD i że iloczyn ich wspolczynnikow
kierunkowych jest rowny −1 ? czy jeszcze coś muszę dopisać żeby był pełen dowód
8 maj 18:26
Tadeusz:
dwie proste równoległe i jedna (lub obie) z pozostałych prostopadła do nich
8 maj 18:33
chichi:
Trapez to figura mająca przynajmniej jedną parę boków równoległych, a tego nie widać w twoim
dowodzie
8 maj 18:35
dzonypieczony: ok dzieki
8 maj 18:35
Tadeusz:

oczywiście działasz na samych współczynnikach
8 maj 18:37
janek191:

Tak

Nie trzeba wyznaczać prostych. Wystarczy wyznaczyć ich współczynniki kierunkowe
ze wzoru
8 maj 18:37
janek191:
I oczywiście trzeba sprawdzić,czy pr AD II pr BC
8 maj 18:38
Mila:

A = (2,−2), B = (−1,4), C = (−7,1) oraz .
D = (−8,−7) jest trapezem prostokątnym
1) Wyznaczamy współrzędne wektorów wektorów:
AD
→=[−10,−5], AB
→=[−3,6]
[−10,−5] o [−3,6]=−10*(−3)+(−5)*6=0⇔AD⊥AB
BC
→=[−6,−3]
Sprawdzam, czy BC||AD
[−10,−5]
[−6,−3]
BC||AD
Czworokąt ABCD jest trapezem.
8 maj 19:12