8 maj 17:48
janek191:
I a b I
Niech X = I I
I c d I
Wstaw za X do równania.
Po rozwiązaniu otrzymamy
c = 6 d = 1
8 maj 18:33
anonim123: A co mam zrobić z + 2x
8 maj 18:35
anonim123: nie rozumiem twojego sposobu rozwiązania
8 maj 18:35
anonim123: to rozwiązanie jest inne niż w odpowiedziach
8 maj 18:38
janek191:
I 2a 2 b I
2 X = I I
I 2 c 2 d I
8 maj 18:42
anonim123: Jeżeli wynik Ci wyszedł tak jak w 18:33 to jest chyba źle
8 maj 18:45
janek191:
Sprawdziłem wstawiając do równania.
8 maj 18:46
anonim123: rzeczywiście jest dobrze przepraszam. Nadal nie wiem jak to zrobić
8 maj 18:48
janek191:
A umiesz mnożyć macierze ?
8 maj 18:49
anonim123: tak a tutaj trzeba wyciągnąć x przed nawias?
8 maj 18:50
chichi:
Wynik z 18:33 jest poprawny
8 maj 18:51
anonim123: już wiem że poprawny tylko nie wiem jak janek191 to zrobił
8 maj 18:51
janek191:
Nie można
8 maj 18:53
chichi:
Dlaczego?
8 maj 18:55
janek191:
Trzeba wykonać mnożenie macierz X przez daną i dodać do macierzy 2 X
a następnie porównać współczynniki otrzymanej macierzyz macierzą po prawej stronie równania.
8 maj 18:55
anonim123: To jak to zrobiłeś prosto opisując?
8 maj 18:55
anonim123: A jak dodać do macierzy 2 X?
8 maj 18:57
anonim123: A da się mnożyć macierz przez X bo to będzie | x −x|
|−x 2x|?
8 maj 18:59
janek191:
a11 + b11
a12+ b12
a21 + b21
a22 + b22
8 maj 18:59
anonim123: A jakoś łopatologicznie wytłumaczysz?
8 maj 19:00
janek191:
I a − b , −a + 2 b I I 2 a 2 b I I 3 3 I
I I + I I = I I
I c − d, −c + 2 d I I 2 c 2 d I I 17 − 2 I
8 maj 19:10
janek191:
I 3 a − b , − a + 4 b I I 3 3 I
I I = I I
I 3 c − d , − c + 4 d I I 17 − 2 I
8 maj 19:12
anonim123: A jest jakiś inny sposób na rozwiązanie tego, bo tego nie rozumiem
8 maj 19:13
janek191:
3 a − b = 3
−a + 4 b = 3
−−−−−−−−−−−−−−
3 c − d = 17
− c + 4 d = − 2
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
c = 6 d = 1
8 maj 19:14
chichi:
Można X przed nawias, wiedząc, że XI=IX=X, element neutralny mnożenia macierzy
8 maj 19:16
anonim123: janek191 skąd Ci się wzięła pierwsza macierz w 19:10?
8 maj 19:18
janek191:
To jest wynik mnożenia macierzy X
I a b I
I c d I
przez macierz
I 1 − 1 I
I −1 2 I
8 maj 19:28
anonim123: Dzięki już rozumiem a ten drugi sposób o którym pisał chichi jaki jest?
8 maj 19:50
anonim123:
8 maj 19:50
janek191:
Za pomocą macierzy odwrotnej.
8 maj 21:14
anonim123: a dokładniej, bo poprzednie przykłady rozwiązywałam właśnie za pomocą macierzy odwrotnej tylko
tutaj nie wiem jak to zrobić.
8 maj 21:27
chichi:
Z jakiego podręcznika/zbioru zadań korzystasz?
8 maj 21:29
Pytający:
anonim123, po kolei:
XA + 2X = B
X(A + 2I) = B
X = B(A + 2I)−1
i wystarczy podstawić / policzyć.
9 maj 10:55
anonim123: A jak z 2I zrobić macierz odwrotną? chichi korzystam z zadań na etrapezie
9 maj 14:15
chichi:
Najpierw dodajesz Macierz A do macierzy 2I i szukasz macierz odwrotną dopiero. To zainwestuj,
bo brakuje Ci podstawowej wiedzy, a rozwiązujesz równania macierzowe
9 maj 18:49
anonim123: właśnie nie wiem jak dodać w tym miejscu utknęłam w zadaniu
10 maj 10:35
10 maj 10:43
anonim123: czyli za X wstawiam macierz jednostkową i mnożę przez 2?
10 maj 10:46
ICSP: Nie za X tylko za I
Potem mnożysz jej elementy przez 2
Dodajesz ją do macierzy A
Wyznaczasz macierz odwrotną
Mnożysz przez macierz B (tylko z dobrej strony bo mnożenie macierzy nie jest przemienne)
10 maj 10:47
anonim123: Dzięki pomyliło mi się
10 maj 14:40